25 Kasım 2024 Pazartesi

Ekoloji Platformu: Ormanlar güvenlik gerekçesiyle yakılıyor

Diyarbakır Ekoloji Platformu bölgedeki orman yangınlarının ya insan eliyle ya da güvenlik gerekçesiyle yakılmasına tepki gösterdi.
Diyarbakır Ekoloji Platformu, doğa tahribatları ve orman yangınlarına ilişkin Dağkapı'da bulanan Kent Terası'nda basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasına HDP, DBP, CHP, ESP, TJA, TMMOB, Ekoloji Derneği, KESK, DTK, Pir Sultan Abdal Derneği, 78'liler Derneği, Barış Anneleri, Dicle Amed Kadın Platformu'nun yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun ve Selçuk Mızraklı katıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Necdet Sezgin, Türkiye'de son yıllarda yaşanan orman yangınlarının can ve mal kayıplarına neden olduğunu hatırlattı. Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarına ilişkin hazırladığı rapora göre, 2017 yılı içerisinde 2 bin 411 orman yangın vakasının yaşandığını ve 11 bin 993 hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Sezgin, raporda faali meçhul olarak nitelendiren yangın sayısının bin 280 olduğunu ve 4 bin 136 hektar alanın yandığının beyan ettiğini dile getirdi.
 
ORMANLAR İNSAN ELİYLE YA DA GÜVENLİK ADIYLA YAKILIYOR
 
Bölgede yaşanan orman yangınlarını faili meçhul olarak tanımlandığını belirten Sezgin, "Bölgemizde yaşanan orman yangınları faili meçhul kategorisinde değerlendirilen yangınlardır. Ormanlar, doğal bir şekilde yanmadığını insan eli ile yakıldığını ve bazen de güvenlik nedeniyle yakıldığını görüyoruz" diye belirtti.
 
Bölgedeki orman yangınlarının iklimsel koşullarından çıkmadığını vurgulayan Sezgin, "Literatürde orman yangılarının oluşma potansiyeli o bölgenin iklim koşulları ile güçlü bir bağlantısı vardır. Bu bağlantı bütün yangın davranışı modellerin temelini oluşturmaktadır. İklim ve hava koşulları yaktıkların, fiziksel ve kimyasal özelilerini değiştirmekte, bu da yakıtın yana birliğini etkilemektedir. İklim, vejetasyon ve yangın dinamik olarak aynı süreçte sürekli olarak etkileşim içerisindedir" dedi.
 
Bölgede yetişen ağaç ve bitki çeşitliliğine bakıldığında; tüm yukarıda zikredilen yangın potansiyelinin doğal olarak çıkmayacağını gösterdiğini kaydeden Sezgin, "Bu yüzden bölgemizde bulunan bitki vejetasyonun değerlendirildiğinde yangının kendine çıkma ihtimali yok. Karakollara yakın bölgelerde oluşan ormanların yakılması kanununa göre de suç sayılmaktadır. Ancak ne hikmetse bu durum hiçbir zaman bizim bölgemizde uygulanamamıştır. Yetkili merciler bu konuda ne yangın çıkış sebebini nede yangından sonra oradaki bakım ve dikimi işlemlerini yapmamışlardır. Bu görevi ihmaldir, görevi kötüye kullanmadır" diye belirtti.
 
Kürt illerinde çıkarılan orman yangınlarına ilişkin soruşturmaların yürütülmesi, suçluların cezalandırılması ve yangına maruz kalan bölgelerin gerekli bakım ve onarımın yapılmasını talep eden Sezgin, "Bu konuda gerekli adımlar atılmazsa vatandaşlar ve yerel dinamikler olarak kendi ormanımıza sahip çıkmak için kanuni yollar dahil tekrar ormanların yakılmaması ve yanmış bölgelerin yeniden dönüştürülmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.