25 Kasım 2024 Pazartesi

Eğitim Sen: Öğretmenlerin sorunlarına kalıcı çözümler üretilsin

Eğitim Sen'in Öğretmenlerin Mesleki ve Ekonomik Sorunlarına Bakış Anketi'nde çarpıcı veriler yer aldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, anket sonuçlarını kamuoyunla paylaşırken öğretmenlerin taleplerini sıraladı.

Eğitim Sen tarafından hazırlanan Öğretmenlerin Mesleki ve Ekonomik Sorunlarına Bakış Anketi'nin sonuçları açıklandı. Eğitim Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti.

Aydoğan, “Yarın, 24 Kasım Öğretmenler Günü. Yarın, öğretmenlerin bin bir fedakârlıkla elde ettiği toplumsal sevginin, egemenlerin elinde siyasi pazarlama tekniğine dönüştüğüne tanık olacağımız gün. Yarın, mesleği ve öğrencileri elinden alınan, güvencesiz istihdamla düşük maaşlarla çalışmaya zorlanan, mesleği itibarsızlaştırılan, siyasi iktidara itaat etmesi istenen, işsizliğe mahkum edilen, yarınımız ne olacak kaygısına terk edilen öğretmenlerin günü. Tıpkı 1981 yılında, bundan 37 yıl önce, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü ilan eden askeri cuntanın yapmak istediği gibi” dedi.

Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “24 Kasım, her ne kadar egemenlerin gösteri cümbüşüyle öğretmenler nezdinde karşılık bulmasa da kimi zaman telefondaki bir sesle, kimi zaman bir çiçekle ancak en çok da küçücük gözlerin içine dolan umut ve heyecanla öğretmenlerin içini titretebiliyor. Her türlü yapısal soruna rağmen yaratıcılığını, potansiyelini desteklediğimiz; eşitlikten, barıştan, laiklikten, özgürlükten, insandan yana aydınlık nesillerin yetişmesinde katkımızın olduğunu görmek bizlere güç veriyor. Ancak bu güzel duygunun dahi yakasına yapışan ağır sorunlarla karşı karşıya bırakılıyoruz.”

ÖĞRETMENLERİN ÇOĞU ÜCRETLERİN DÜŞÜKLÜĞÜNDEN YAKINIYOR

Eğitim Sen Başkanı, 5 Ekim'de “Öğretmen Dünya Değiştirir” sloganıyla başlattıkları kampanyanın bir parçası olarak yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Çarpıcı verilerin yer aldığı anket sonuçlarına göre; öğretmenlerin yüzde 57’si aldığı maaşın yaptığı işi karşılamadığını düşünürken yüzde 70’i ise ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini ifade ediyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretleri eriyen öğretmenlerin yüzde 96’sı toplu sözleşme hükümlerinin güncellenmesini istiyor.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 59’u kendisini iş yerinde değerli hissetmezken yüzde 94’ü ücretli/kadrolu/sözleşmeli biçiminde ayrıştırılarak çalıştırılmanın mesleklerinin geleceğini tehdit ettiğini belirtiyor. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 76’sı, MEB’in “1 Milyon Öğretmen 1 Milyon Fikir” projesi kapsamında yürüttüğü kampanya ile öğretmenlerin eğitim politikalarının oluşumunda etkili olduğu iddiasına katılmıyor, Yüzde 84’ü de hükümetin açıkladığı 2023 Eğitimde Vizyon Belgesi'nin sorunlarına kalıcı çözüm üretmeyeceğini düşünüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlık çalışmaları yapılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlik mesleğinin temel sorunlarına çözüm üretmeyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 79.

Anket sonuçlarını değerlendiren Feray Aytekin Aydoğan, şunları kaydetti: “Öğretmenlerin sesi duyulmasın, sorunları konuşulmasın isteniyor. Öğretmenlere vaat edilen tek şey, siyasi iktidara sadakatle itaat etmek ve hükümet memurluğu yapmak oluyor. Hâlbuki biz, kendimizi güvende ve değerli hissetmek istiyoruz. Ücretli, kadrolu, sözleşmeli ayrımlarının kaldırılarak güvenceli istihdam edilmek, insanca yaşama ve çalışma koşulları istiyoruz. Ataması yapılmayan öğretmenlerin öğrencilerine kavuşmasını istiyoruz. Kısacası iktidarın değil, halkın öğretmeni olmak istiyor, görevimizi özgürce yapabilmek istiyoruz.”

“24 Kasım’da tekrarlanan göstermelik kutlamalar, hamasi nutuklar değil, sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmesini, öğretmeniyle, öğrencisi ve velisiyle herkesin memnun olacağı bir eğitim sisteminin oluşturulmasını istiyoruz.” diyen Aydoğan, İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne yönelttikleri talepleri sıraladı:

MAAŞLARDA YAŞANAN KAYBI KARŞILAMAK İÇİN BİN 395 TL ARTIŞ YAPILSIN

Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, dünyanın her yerinde olduğu gibi öğretmenler günü olarak Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihini esas almalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir. 5 Ekim günü tatil ilan edilmelidir.

Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir.

24 Haziran seçimleri öncesinde verilen sözler tutulmalı, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır.

Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 16 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Maaşlarımızda dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 395 TL artış sağlanmalıdır.

Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı (3600/60 = 60 TL) esas alınmalıdır.

Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında, bir maaş tutarında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerine ödenmelidir.

Dünya öğretmenleri açısından bir toplu sözleşme niteliğinde olan ve Türkiye’nin de imzaladığı “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” eksiksiz olarak hayata geçirilmelidir.

OHAL KHK’leri ile gerçekleştirilen hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.

OHAL KHK’leri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyeti arttıran her türlü yasal ve fiili engel kaldırılmalı, ihraç edilen kamu emekçilerinin kendilerini savunma hakkı ile ilgili gerekli hukuki mekanizmalar acilen oluşturulmalıdır.

Maaşlarımızı kuşa çeviren gelir vergisi oranı artmamalı, aksine en alt düzeyde sabitlenmelidir.

Ataması yapılmayan öğretmenler istihdam sorunu çözülmeli, tüm branşlara eşit değer veren adaletli istihdam sağlanmalı, MEB’ in ihtiyaç sayısı olarak açıkladığı 117 bin öğretmen ataması bir an önce yapılmalıdır.

Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir.

Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplu sözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır.