18 Ekim 2024 Cuma

Eğitim emekçisi kadınlar: Cinsiyetçi kıyafet dayatmasını kabul etmiyoruz

Eğitim Sen İzmir Kadın Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kadın öğretmenlere "Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları" dersi verilmesine tepki göstererek, "Cinsiyetçi kıyafet dayatmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Eğitim Sen İzmir Kadın Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları" adı altında sadece kadın eğitim emekçilerine "ders" verilmesine tepki gösterdi.

İzmir'de Konak YKM önünde bir araya gelen kadın eğitim emekçileri, "Bedenimiz bizimdir. Cinsiyetçi politikalarınızı kabul etmiyoruz. Elinizi kadınların bedeninden çekin" pankartı taşıdı, sık sık "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "AKP elini kadınlardan çek", "Vardık, varız, var olacağız" sloganlarını attı. Basın açıklamasından önce kadın katliamlarına karşı imza standı açıldı. Çok sayıda kadın standa gelerek imza verdi. Ardından gerçekleşen açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Basın metnini Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Kadın Sekreteri Dilek Karakul okudu.

İktidarın cinsiyetçi, gerici uygulamalarının hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Karakul, "Eğitim sistemi siyasi iktidarın kendi ideolojik bakış açısına ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme hedefi doğrultusunda MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve cemaatler aracılığıyla örgütlenmeye çalışıldığı bir alana dönüştürülmüştür. Cinsiyetçi ve gerici kodlarla hazırlanan gizli ve resmi müfredat, karma eğitime yönelik artan müdahaleler, eğitim emekçilerine önlük dayatması, eğitim emekçilerine kıyafetleri gerekçe gösterilerek verilen cezalar, şimdi ise kılık kıyafet 'dersi' verilmek istenmesi, eğitim sistemini dönüştürerek toplumu dizayn etme hedefinin devamı niteliğindedir. Bunun ilk adımı ise kendi gerici, cinsiyetçi, siyasal ideolojik hedefi doğrultusunda öğretmenleri itibarsızlaştırmak 'biat eden kendi öğretmenini' yaratma politikasıdır" dedi.

'MAKBUL KADIN DAYATMALARINA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'
Kadınlara dayatılan "makbul kadın" kalıplarına karşı örgütlü kadın mücadelesini yükselteceklerini söyleyen Karakul, "Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlik, ayrımcılık ve sömürünün derinleşerek yaygınlaşması yanında ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında kadınlar emekleri, bedenleri ve kimlikleri üzerindeki tahakkümü kırmak için yürüttükleri kararlı mücadele ile iktidarlara geri adım attırmayı başarmakta ve geleceğe dair umudu büyütmeye devam etmektedir. Eğitim Sen'li kadınlar olarak emeğimize, bedenimize ve haklarımıza dönük her türlü saldırıya sokaklardan, meydanlardan, işyerlerimizden mücadeleyi ve kadın örgütlülüğünü büyüterek cevap vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Açıklama sloganlarla sona erdi.