Ege'de 2019'da 47 bin 726 hak ihlali yaşandı
İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi'nde 2019 yılında 47 bin 726 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı. Raporda, bir yılda 587 kişinin gözaltına alındığı, 70 kişinin ise tutuklandığı kaydedildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2019 yılı Ege Bölgesi Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Roparda İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Balıkesir ve Isparta'da yaşanan hak ihlallerine ilişkin veriler yer alıyor.
Şube binasında yapılan basın toplantısında raporu, İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin açıkladı. Ege Bölgesi'nde 2019 yılı içerisinde 47 bin 726 hak ihlalinin yaşandığını kaydeden İncin, en çok ihlalin hapishaneler ve gözaltında yaşandığını ve mültecilerin en fazla hak ihlaleline uğradığını söyledi.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini hatırlatan İncin, eylemler sonucunda Öcalan ile görüşmenin sağlandığını ifade etti. İncin, yapılan avukat ve aile görüşmeleri ardından tecrit uygulamasının yeniden devreye konulmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR
1. yargı paketiyle getirilen düzenlemelere değinen İncin, düzenlemelerin halkın ihtiyaçlarını ve ülkede var olan sorunları çözmediğini söyledi. İncin, "Bunun daha çok Birleşmiş Milletlerin (BM) verdiği ödevlerin görüşülme zamanının gelmesinden dolayıdır. Dışa karşı 'Bakın biz de insan haklarına saygılıyız. Bu çalışmaları yaptık' demek içindir. Halbuki ülkeyi yönetmek için 'güvenlikçi yaklaşımda' hala ısrar edilmektedir. Kürt illerinde sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar hala devam etmektedir. Bekçilik sistemiyle, var olan kolluk gücü ve askeri yapılanmalara, güçlendirilmiş yeni güçler eklenerek, ülke adeta bir 'polis devletine' dönüştürülmüştür. Oysa bireysel suçlarda herhangi bir azalma olmazken, kolluk güçlerinin işlediği suçlarda artış görülmeye başlanmış. Mahkemelere yansıyan bu suçlarda da, eskiden beri devam eden 'cezasızlık' kararları kendini göstermiştir" dedi.
HAPİSHANELER
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen İncin, şu bilgileri paylaştı: "2019'da 646 mahpus hak ihlali yaşadı. Anadilde eğitim, kitap-dergi engeli 60, tedavi engeli 19, radyo ve TV'lerinin toplanarak bilgi alma haklarının engeli 64; dilekçe engeli 93; sosyal faaliyet engeli 61; temel ihtiyaçlarının karşılanmaması 69; mektupların verilmeyerek iletişim hakkının engellenmesi 2; hücre cezası 69, darp edilen mahpus 4; tehdit edilen mahpus 2'dir. Ayrıca Şakran Cezaevi'nde kalmakta olan ve 'adil yargılanma' talep eden Mustafa Koçak ölüm orucundadır."
EV BASKINLARI
2019 yılı boyunca yapılan 836 kişinin evine basın yapılarak hak ihlaline uğradığını belirten İncin, "587 kişinin gözaltına alındı, 70 kişi tutuklanmış; 44 kişi soruşturmaya uğramış; 20 kişi gözaltına alınırken darp edilmiş, 35 kişi sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınmıştır. Ayrıca 2 gazeteci haber takibi sırasında engellenmiş ve darp edilmiştir. Bir dernek de yöneticilere haber verilmeden basılmış, yönetici ve üyelerinin bazıları gözaltına alınmıştır" diye belirtti.
MÜLTECİLER
Mülteciler için transit geçiş mekânı olma özelliği taşıyan bölgede, mültecilerin yurtdışına çıkmaya çalışırken yaşamını yitirmesine dikkat çeken İncin, Geri Gönderme Merkezleri'nde toplama kampına benzer uygulamalarla, Afganistanlı mültecilerin diğer mültecilerden farklı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Mülteci yasasını eleştiren İncin, Afganistanlıların keyfi uygulamalarla karşılaştıklarını söyledi. İncin, mültecilerin 35 bin 627 hak ihlaline maruz kaldığını, geçişler sırasında 8'i çocuk 29 mültecinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
6 BİN 371 İŞ HAKKI İHLALİ
Çalışma yaşamı alanında, olmadığı söylenen ekonomik kriz nedeniyle, rekor düzeyde hak ihlali yaşandığının altını çizen İncin, "6 bin 371 hak ihlaline uğrayan işçi çalışan var. Bunların 483 işçi işten atılmış, 211 işçi çalışan yaralanmış ve biri çocuk 66 işçi/çalışan ise yaşamını yitirdi, 100 işçi etnik köken gerekçesiyle işten çıkarıldı" diye sıraladı.
KADIN CİNAYETLERİ
Kadınlar ve çocukların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çeken İncin, "Bu artışa paralel olarak cinayetler, darplar, tacizler, tecavüzler de artmıştır. Kadına yönelik hak ihlalleri alanında 220 kadın hak ihlali yaşamış bunların içinde yaşam hakkı ihlali, kadın cinayeti 80; taciz 27; darp yaralama 69'tur. Özellikle kadınlara yönelik cinayetleri, saldırıları, taciz ve tecavüzleri duyurmak ve kadınların birbirleri ile dayanışmasını sağlamak için yaptıkları danslı 'Las Tesis' eylemi, diğer yerlerde olduğu gibi bölgemizde de engellenmiş ve kadınlar gözaltına alınmıştır. Bölgemizde çocuklara yönelik de birçok çocuk hak ihlaline uğramıştır. 2019'da toplam rakam 325'tir. Bu ihlaller 139 çocuğun yemekten toplu zehirlenmesi; 62 çocuğun eğitim hakkının ihlali; 59 çocuğun cinsel istismara uğraması; 32 çocuğun darp edilmesi; 10 çocuğun cinayete uğraması, 3 çocuğun tecavüz edilmesi şeklinde yaşandı" şeklinde konuştu.
3 BİN 366 KİŞİ ZEHİRLENDİ
Çevre alanında ise 40 hak ihlalinin tespit edildiğini ifade eden İncin, diğer başlıklar altında 3 bin 631 hak ihlalinin tespit edildiğini söyleyen İncin, "Bunun en çok yan başlığını 3 bin 366 kişinin içme suyundan zehirlenmesi oluşturuyor. Bu başlıkta 17 şüpheli ölüm; 1'i çocuk 31 intihar, 38 cinayet; 55 yaralama; 74 askeriyede zehirlenme gibi yan başlıklar bulunmaktadır" diye açıkladı.