18 Nisan 2024 Perşembe

Ege bölgesinde kadınlara dönük 504 hak ihlali

İHD İzmir Şubesi, 2022 yılında Ege bölgesinde kadınlara yönelik en az 504 hak ihlali gerçekleştirildiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2022 yılında Ege bölgesinde kadınlara yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu dernek binasında yapılan basın toplantısıyla açıkladı.

Raporu okuyan Cemile Karakaş, kadına yönelik şiddetin temelinde psikolojik, sosyolojik, kültürel ve ekonomik birçok neden yer aldığını ifade etti. Türkiye'de son yıllarda kadına yönelik şiddet ve katliamın arttığını kaydeden Karakaş, kadınların en çok evlerinde şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Aile içi şiddetin hem kadınlar hem çocuklar için çok ciddi psikolojik etkileri olabileceğini vurgulayan Karakaş, "Bu durum ise kadına yönelik şiddetin, toplumu direkt olarak etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olduğunu tekrar gözler önüne sermektedir" dedi.

Kadınların hem aile hem de devlet şiddetine maruz kaldığını söyleyen Karakaş, "Kadınlar hem aile içinde hem devlet tarafından sürekli baskı ve şiddet görmüş, hatta fiziki şiddete varıncaya kadar tehdit edilmiş, ajanlaştırma dayatılmış, kadının kendini ifade edebilme, yaşam içinde var olma çabası elinden alınmaya çalışılmıştır" ifadelerini kullandı.

Kadınların hapishanelerde de çok sayıda hak ihlaline maruz kaldığını dile getiren Karakaş, "Hapishanelerde; tecrit, işkence ve yaşam hakkı ihlalleri, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimine dair ihlaller, yaşı ilerlemiş mahpusların sağlığa erişimde yaşadığı ihlaller, koğuşların aşırı doluluğundan kaynaklı yaşanan sağlık sorunları ve psikolojik sorunlardan kaynaklı ihlaller, sebepsiz infaz yakmalardan kaynaklı ihlaller 2022 yılında da artarak devam etmiş ve çözümsüzlük hala devam etmektedir" dedi.

Rapora göre 2022 yılında Ege bölgesinde kadınlara göre toplam 504 hak ihlali yaşandı. Yoğun olarak yaşanan hak ihlalleri ise şu şekilde:

"🔹Kadına karşı darp, şiddet, yaralama, tehdit, kundaklama, eziyet: 83
🔹Kadına taciz, tecavüz, cinsel saldırı: 40
🔹Kadın cinayeti: 62
🔹Kadın cinayeti davalarında haksız indirim uygulaması, kadın cinayetlerinde cezasızlık, yargıda yanlılık: 12
🔹Cinsel istismar: 7
🔹Kadına öldürmeye teşebbüs, tehdit: 6
🔹Kadına karşı şantaj, tehdit, rehin alma: 10
🔹Kadın şüpheli ölümü: 56
🔹Seks işçiliğine zorlama: 29"