18 Eylül 2024 Çarşamba

Efrin'de insani kriz başladı

AKP/Saray rejiminin Efrin'e yönelik işgal saldırıları 55. gününe girerken, kentte insani kriz baş göstermeye başladı. 600 bin kişinin yaşadığı kentte ciddi su sıkıntısı var. Halkın ihtiyaçlarını komünler ve halk meclisleri karşılıyor.
EFRİN (Welat Deniz)- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önce 3 günde gireceklerini iddia ettiği, iki ayın ardından ise sık sık "düştü düşecek" dediği Efrin hala büyük bir kararlılık ve iradeyle direniyor. 
 
Halk, köyleri boşaltırken Efrin merkezine yerleşti. Kent merkezine göç sürüyor. Efrin Demokratik Özerk yönetimin verdiği bilgiye göre, kent merkezinde şu anda 600 bin civarında kişi yaşıyor. Kent merkezine yönelik saldırılar son günlerde yoğunlaşmasına rağmen halk Efrin'i terk etmiyor. Zira işgal saldırılarının en başından itibaren topraklarını işgalcilere teslim etmeyeceklerini söylemişti. 
 
SU KRİZİ YAŞANIYOR
 
Efrin'de yoğun saldırıların yol açtığı can kayıplarının yanı sıra insani kriz baş göstermeye başladı. Halkın bütün ihtiyaçlarını Efrin Demokratik Özerk yönetimine bağlı komün ve mahalle meclisleri karşılıyor. 
 
TSK ve çetelerin Meydanke barajını işgal etmesi nedeniyle büyük bir su krizi yaşanıyor. Kanton yönetimi sorunu çözmek için çaba harcarken, su ihtiyacı açılan kuyular ile çözülmeye çalışılıyor. Halka tankerlerle su dağıtılıyor. 
 
Ekmek ihtiyacı ise Efrin Demokratik Özerk yönetiminin aldığı karar doğrultusunda, 7 fırından karşılanıyor. Ekmek halka ücretsiz dağıtılıyor. 
 
Barınma sorunu da halkın dayanışmasıyla çözülüyor. Efrin merkezindeki hemen her aile, kapısını köylerden gelen ailelere açmış durumda. Bazı evlerde 3-4 aile yaşamak zorunda kalıyor. 
 
Çocukların yaşadığı travmaya karşı da Sağlık Meclisi ve Sterk Psikologlar Grubu, psikolojik destek sunuyor. 
 
Efrin halkı tüm sorunlara rağmen topraklarını terk etmek istemiyor ve günlük olağan yaşamını sürdürmeye çalışıyor. 
 
ÇETECİLERİN AİLELERİ KÖYLERE YERLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR
 
Halkın savaş nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı köylere ise çetecilerin yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi. Zira, işgalin amaçlarından birisi de Efrin'in demografik yapısının bozulmasıydı. Efrin'e çetelerin yerleştirilmesi, aynı zamanda, yıllardır kendi kültürlerini koruyarak bir arada yaşamış olan halklara yönelik tehdit olarak görülüyor.
 
Kilis'teki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, 170 bin El Nusra ve El Kaide çetesi Efrin köylerine yerleştirilmek üzere hazırlıklara başladı. Bu haberi alan bazı aileler, köylerine geri dönmek istiyor. TSK, köylere dönüşleri saldırılarla engellemeye çalışıyor. Son olarak önceki gün Mabata’nın Bedina ilçesine gitmek isteyen sivillere yönelik obüs saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıda 9 sivil yaşamını yitirdi.
 
Efrin'de konuştuğumuz hemen herkes "Efrin sadece Efrin değildir" diyor. Burada sadece Rojava devrimi ve kazanımlarını değil insanlık onurunu savunduklarını belirtiyor. Emperyalistlerin ve bölgedeki gerici devletlerin kirli pazarlıkları ise Efrin halkının gündeminde yok. Halk yaklaşık 2 aydır tek gündemini ortaya koydu zaten: Direniş.