18 Eylül 2024 Çarşamba

Efrin'de canlı kalkan eylemi sürüyor

Efrin'de TSK'nın saldırılarına karşı canlı kalkan olan halklar, Efrin'i sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Canlı kalkan eylemcilerinden JAS (Özgür Sosyalist Kadın) üyesi Mizgin Axin ise "Bizim bütün gücümüz birliğimizdedir" dedi, dayanışma çağrısı yaptı.
TSK'nın işgal saldırıları 52. gününde devam ederken, Efrin halkının direnişi de kararlılıkla sürüyor. Halk Efrin'i terk etmediği gibi Kuzey Suriye'nin birçok bölgesinden halklar Efrin'e gelerek direnişe katılıyor. Cizire, Fırat, Şengal, Rakka, Minbic'ten gelen halk canlı kalkan eyleminde. TSK, canlı kalkan eylemcilerinin bulunduğu Eşrefiye mahallesi yakınlarını da savaş uçaklarıyla bombaladı. Ayrıca bugün Efrin'e destek için gelenlere yönelik Şerava yolunda obüslerle saldırdı düzenledi, yaralananlar oldu. 
 
Saldırılara rağmen canlı kalkan eylemi sürüyor. ETHA'ya konuşan eylemciler, direniş kararlılıklarını dile getirdi. 
 
Cizire'nin Dirbesiye kentinden gelen ve 6 gündür canlı kalkan eyleminde bulunan Cihat Mihemed, "Çetelerin önünde canlı kalkan eylemi yapıyoruz. Canlı kalkanlar olarak burayı terk etmeyeceğiz, sonuna kadar direneceğiz" dedi.
 
Cizire'nin Koçerat bölgesinden gelen Jine Abdullah ise Efrin'i işgalcilere teslim etmeyeceklerini söyledi. Efrin'in gerçek sahiplerinin Kürt halkı olduğunu ve topraklarının işgal edildiğini dile getiren Abdullah, "Kürt halkı burada bütün halklar ile birlikte demokratik bir yaşam sürdürüyor. Biz Erdoğan ve onun beslediği çetelerin Efrin'e girmesine izin vermeyeceğiz. Efrin halkının direnişi kazanacak" diye konuştu.
 
Kobane'den gelen Hurşit İbrahim ise şunları söyledi: "İşgalci Türk devleti eylemimizi engellemek için obüs atıyor, hava saldırıları gerçekleştiriyor. Kanımızın son damlasına kadar Efrin halkını savunacağız, onların yanında olmaya devam edeceğiz. İşgalcilerin Efrin'e girmesine izin vermeyeceğiz."
 
Canlı kalkan Cizire'den Kongre Star olarak katıldıklarını dile getiren Reyhan Temo, "İşgalci Türk devleti ve onun çetelerinin Efrin'e yönelik insanlık dışı saldırılarını kırmak için eşsiz bir direniş var. Biz de bu direnişe ortak olmak için geldik" dedi. Temo, Efrin etrafında bir zincir oluşturulması gerektiğini söyledi. Temo, "Bütün halkları canlı kalkan olarak burada görmeniz mümkün. Çağın direnişi aslında ilk günden itibaren kazandı" dedi.
 
Cizire'den gelen bir başka isim Hediye Evdo. "Kürdistan'ın dört parçasından halkın yüreği bugün Efrin'le. Efrin Kürt halkının çiçeği" diyen Evdo, şöyle devam etti: "Devletlere sesleniyoruz; insan haklarını çok savunanlar bütün halkların sorunlarına sözde çözüm getirenler bugün Efrin halkına yönelik insanlık dışı saldırılara karşı gözlerini yummuş, kulaklarını kapatmış durumdalar. Biz burada canlı kalkan eylemi yaparak Erdoğan'a diyoruz ki ne sen ne sana destek olanlar bugün bizim bedenlerimizin üzerinden geçmeden Efrin'e giremeyecek. Kadınlar olarak bu direnişin başından itibaren sahibiyiz. Kadınlar olarak sonuna kadar işgalci çetelere karşı direneceğiz."
 
Qamişlo'nun Girbawi köyünden gelen Faik Yusif, Efrin'de sivillerin, çocukların katledildiğini belirtti. "İnsanlık için buradayız" diyen Yusif, sonuna kadar direneceklerini kaydetti. 
 
'EFRİN'İ BÜTÜN HALKLAR İLE BİRLİKTE SAVUNACAĞIZ'
 
JAS (Özgür Sosyalist Kadın) adına canlı kalkan eylemine katıldıklarını dile getiren Mizgin Axin ise "Yaklaşık 1 haftadır canlı kalkan eyleminde yer alıyoruz. YPG, YPJ, DSG ve MLKP güçlerinin yanında Afrin halkını korumak, Rojava devrimini korumak göreviyle burada faşist, sömürgeci, işgalci Türk devletine ve onun diktatörü Erdoğan'a karşı, onların toplarına, tanklarına, uçaklarına karşı canlı kalkan oluyoruz. Yüzlerce kişi burada. Afrin halkının yanında olduğumuzu ve bu işgalciliğe izin vermeyeceğimizi söylüyoruz" dedi.
 
Devrimin bir karış toprağının işgal edilmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Axin, canlı kalkan eylemine kadınların katılımının oldukça yoğun olduğuna dikkat çekti. Axin, "Kadınlar Rojava devrimine, kadın devrimine, kazandıkları özgürlüğe, kazanımlarına sahip çıkıyor" dedi.
 
İşgal saldırısında Türkiye kadar Rusya ve diğe emperyalist devletlerin de sorumlu olduğunun altını çizen Mizgin Axin, ekledi: "Emperyalistler ya da uluslararası dengeler üzerine kurulu bir çözüm beklentimiz yok. Efrin'i kurtaracak olan halkın öz gücü ve direnişidir."
 
Axin, devrimi sonuna kadar savunacaklarını söyledi, "Bu devrimin sürdürücüleri halklardır. YPG, YPJ, DSG, MLKP ve diğer enternasyonalist güçler bu devrimi bugün ayakta tutmaktadır. Bu devrim bizim devrimimizdir. Burada yaşanan ezilen halkların onurlu mücadelesidir. Asla bu özgürlüğe, devrimimize zarar gelmesine izin vermeyeceğiz. Afrin halkıyla beraber devrimi koruyacağız. İşgalciliğe, sömürgeciliğe, faşizme karşı koruyacağız. Burada faşizme, işgalciliğe yok" diye konuştu.
 
Ayrıca devrimci, demokrat, sosyalist güçlere çağrıda bulunan Axin, şöyle konuştu: "Avrupa ve tüm dünyadaki eylemlerin artık bir nitelik yükseltmesine gitmek gerekiyor. Eylemlerin artık yürüyüşlerle, basın açıklamalarıyla sınırlı kalmaması, kesintisiz eylem biçimlerine dönüşmesi gerekiyor. Bugün herkes, kim kendine aydın, demokrat, sosyalist, devrimci diye tanımlıyorsa Afrin etrafında, bu işgalciliğe ve sömürgeciliğe karşı çember oluşturması gerekiyor. Ve nitelikli eylemlerle bu direnişe sahip çıkması gerekiyor. Bizim bütün gücümüz birliğimizdedir."
 
Axin, konuşmasını, "Bedeli ne olursa olsun Efrin işgalci faşizme mezar olacak" diye tamamladı.