23 Nisan 2024 Salı

Eczacılar halkın sağlığı ve mesleklerini korumak için Ankara'da buluştu

Mesleki sorunlarına dikkat çekmek için 14 yıl sonra ilk kez sokağa çıkan eczacılar Ankara'da miting düzenledi. Binlerce eczacı, ilaç yokluğuna, ekonomik krize, hak kayıplarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Derinleşen ekonomik kriz, yüksek ilaç fiyatları ve ilaç yokluğu sorunlarına ilişkin seslerini duyurmak isteyen eczacılar, 14 yıl sonra ilk kez Ankara'da miting düzenledi. Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) çağrısıyla Anıtpark'ta gerçekleşen mitingde 81 ilden binlerce eczacı bir araya geldi.

"Dur de! Tükeniyoruz" şiarıyla düzenlenen mitingde, "İlaç yokluğuna dur de", "Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza dur de", "Kontrolsüz açılan fakültelere dur de", "İlaç fiyat farklarına dur de", "Kamu eczacılarının hak kayıplarına dur de" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

'OMUZ OMUZA MÜCADELE ETTİK'
TEB Başkanı Arman Üney, seslerini duyurmak ve eczacılık mesleğine karşı yapılan tüm haksızlıklara dur demek için bir araya geldiklerini söyledi. Eczacılar olarak daha sağlıklı bir toplum için emek verdiklerini kaydeden Üney, "Biz eczacılar; bugüne kadar mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan tüm haksızlıklara omuz omuza, hep birlikte dur dedik. Geçit vermedik. Biz eczacılar; odalarımızdan aldığımız güçle, bu mücadelelerden hep birlikte güçlü çıktık, yine güçlü çıkacağız" ifadelerini kullandı.

'MESLEĞİMİZİ VE TOPLUM SAĞLIĞINI SAVUNUYORUZ'
Pandemi sürecinde eczacılar olarak büyük kayıplar verdiklerini hatırlatan Üney, eczacılık mesleğinin değersizleştirildiğini vurguladı. Meslek sorunlarının görmezden gelindiğini ve sağlık sisteminin vazgeçilmezi olan eczacıların her geçen gün daha fazla yok sayıldığını dile getiren Üney, şöyle devam etti: "Bizler, bir bütün olarak mesleğimizi savunuyoruz. Bizler, bir bütün olarak toplum sağlığını savunuyoruz. Bizler, mesleğimizi değersizleştiren tüm girişimlere karşı mücadele ediyoruz. Tek bir amacımız var: Bu mesleğe hak ettiği değeri kazandırmak. Biz eczacılar, halk sağlığını korumak için, halkımıza, milletimize hak ettikleri hizmeti sunmak için, onurlu ve haysiyetli bir şekilde mesleğimizi sürdürebilmek için, buradayız."

Hak ettikleri değeri kazanana kadar durmayacaklarının altını çizen Üney, artık sözün bittiği yerde olduklarını kaydetti. Üney, taleplerini ise şöyle sıraladı:

"🔹İlaç yoklukları son bulsun istiyoruz. Halkımız her ilaca her eczaneden kolayca ulaşsın istiyoruz.
🔹İlaç fiyat farkları olmasın, hastalarımızın cebinden para çıkmasın istiyoruz.
🔹Artık daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok diyoruz.
🔹Kamu eczacılarını görmezden gelemezsiniz, onları yok sayamazsınız diyoruz. Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilsin diyoruz.
🔹Eczanelerde çok ciddi ekonomik çıkmaz var. Yapılan düzenlemeler yeterli değil diyoruz.
🔹SGK ilaç alım protokolünde, yaşadığımız ekonomik darboğaza çözüm üretecek iyileştirmeler istiyoruz.
🔹İlaç fiyat kararnamesindeki güncellemeler artık bir standarda bağlansın diyoruz.
🔹Birinci basamak sağlık çalışanları olarak meslek hakkımızı istiyoruz."

Miting, halaylar ve sloganlarla son buldu.