20 Nisan 2024 Cumartesi

'Ecevit Piroğlu'na özgürlük'

Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi, Sırbistan'da gözaltına alınan ve Türkiye'ye iade edilmek istenen Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Ecevit Piroğlu, hakkındaki uluslararası arama kararı bahanesiyle Sırbistan'da gözaltına alındı. Türkiye'ye iade edilmek istenen Piroğlu'nun serbest bırakılması talebiyle Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi kurularak, "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" kampanyası başlatıldı.

Uzunca bir süredir Sırbistan'da tutuklu bulunan Piroğlu'nun Türkiye'ye iadesi kararına avukatlarının itiraz ettiğini duyuran inisiyatif, iade talebinin 3 Haziran günü üst mahkemede karara bağlanacağını belirtti. İade kararından vazgeçilmesi çağrısında bulunan inisiyatif, "Türkiyeli komünist önder Ecevit Piroğlu, uzunca bir süredir Sırbistan Devleti tarafından Türkiye'ye iade edilmek üzere Sırp hapishanelerinde tutsak ediliyor. 3 Haziran 2022 günü Belgrad'da görülecek son iade duruşması öncesi tüm dünya halklarını; Ecevit Piroğlu'nun özgür bırakılması için Sırbistan hükümetine karşı harekete geçmeye ve iadeyi durdurma kampanyamıza destek olmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

Ecevit Piroğlu'nun Türkiye'de yürüttüğü mücadeleyle ilgili bilginin yer aldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Piroğlu, Erdoğan iktidarının açık desteği ile bölge halklarına karşı barbarca saldırılar düzenleyen IŞİD'e karşı mücadele etmiştir. IŞİD dünya halklarının ortak mücadelesi sonucu yenilirken, Erdoğan'ın bölge planları boşa düşmüştür. Bu nedenle IŞİD'e karşı mücadele eden herkes Erdoğan iktidarının özel hedefi haline gelmiştir. Ecevit Piroğlu da 30 yılı bulan siyasi faaliyetleri ve IŞİD'e karşı mücadelesi nedeniyle Erdoğan tarafından kriminalize edilerek hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartılan Türkiyeli bir komünisttir. Piroğlu'nun Türkiye'ye iade edilmesi durumunda Sırbistan hükümeti Erdoğan diktatörlüğünün muhaliflerine karşı uyguladığı faşizmin ve işkencenin ortağı ve sorumlusu olacaktır."

3 Haziran gününe kadar "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" demeye devam edeceklerini vurgulayan inisiyatif, "Sırbistan hükümetini, Erdoğan diktatörlüğü ile suç ortağı sayılmaması için iade kararından vazgeçmeye ve Piroğlu'nu özgür bırakmaya çağırıyoruz. Tüm demokratik kamuoyunu kampanyamıza destek vermeye ve eyleme geçmeye, dayanışmaya çağırıyoruz" diye kaydetti.