17 Mayıs 2024 Cuma

Düsseldorf'ta binlerce kişi insan zinciri oluşturdu

Tecride Karşı Yaşam Platformu, açlık grevi direnişine destek için tren garından Düsseldorf Parlamentosu'na kadar, "7 bin tutsak için 7 bin kişilik insan zinciri" eylemi gerçekleştirildi.
Almanya'nın Düsseldorf kentinde, açlık grevi direnişine destek için tren garından Düsseldorf Parlamentosu'na kadar, "7 bin tutsak için 7 bin kişilik insan zinciri" eylemi gerçekleştirildi.
 
Tecride Karşı Yaşam Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. İki koldan yapılan yürüyüşün birinci kolu Düsseldorf HBF önünden, ikinci kol ise Düsseldorf Eyalet Parlamentosu önünde buluştu.
 
Parlamento önünde bir araya gelen kile, açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde olan tutsakların posterleri ile beyaz tülbentli anaların direnişini de sahiplenmek amacıyla beyaz tülbentleriyle insan zincirinde yer aldı.
 
Binlerce kişinin oluşturduğu iki kolun bir araya gelmesinden sonra ise kitle NRW Parlamentosu önüne geçmek istedi. Kitle açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarının üzerinde olduğu yeleklerde Abdullah Öcalan fotoğrafları bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Eylemde bir kadın darp edilerek gözaltına alınmak istedi.
 
Bu duruma tepki gösteren kitle kadının gözaltına alınmasına izin vermedi. Polis kitlenin yürüdüğü güzergah boyunca kitleyi engellemek ve gözaltına almak için defalarca girişimlerde bulundu.
 
KÖÇER: DİRENİŞÇİLER İÇİN DAHA GÜÇLÜ SES ÇIKARACAĞIZ
 
Parlamento önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer, "Bu uygulamaları kabul etmiyoruz ve bunun karşısında durmaya devam edeceğiz. Eylemimiz boşa çıkartılmaya çalışıldı. 7 bin yoldaşımız açlık grevinde ve biz onlar için burada daha güçlü çığlık atacağız" dedi.
 
SELÇUK: TECRİDİN KIRILMASI, TÜM HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KAZANMASIDIR
 
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk ise Leyla Güven'in 185 gündür direnişini sürdürdüğünü belirterek, "Bu büyük direnişi ve bu direnişi sahiplenen anneleri saygıyla selamlıyorum. Alman devleti demokratik hakkımızı kullanmamız için engellemeler yaptı ancak bunlar bizi yıldıramaz. Tecritin kırılması tüm halkların özgürlüğü ve kazanmasıdır" diye belirtti.
 
YILMAZ: TECRİT ÖNCELİKLİ GÜNDEMİMİZ OLACAK
 
Die Linke'nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı Murat Yılmaz da "Biz bütün tutuklu milletvekillerinin ve Sayın Öcalan'ın haksız yere tutuklu olduğunu biliyoruz. Bunlar bizim öncelikli gündemimiz olacaktır. Öcalan'ın özgürlüğünü tartışacağız" dedi.
 
SARIYILDIZ: BUGÜN ÖNÜMÜZE ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ
 
Kürt siyasetçi Faysal Sarıyılız ise 6 aydır Leyla Güven öncülüğünde direnen binlerin sadece ve sadece barış istediğini söyledi. Tecridin kalkmasının, Türkiye ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü ve barışı anlamına geldiğini de sözlerine ekleyen Sarıyıldız, "Bugün önümüzde çok büyük bir fırsat var ve bu fırsatı değerlendirirsek özgür bir yaşam bizlerin olacaktır. Bugün eylem zamanı 24 saat ayakta olmalıyız. Annelerimize yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz" diye konuştu.