19 Nisan 2024 Cuma

Dünya Kupası'na maçlar kadar protestolar damga vuruyor

Maçlar kadar protestolarla da Dünya Kupası gündemden düşmüyor. İranlı oyuncuların başlattığı protestolar sürüyor. Jina Mahsa Amini şahsında İran'da yükselen halk ayaklanmasında katledilenlerin isimlerinin anıldığı maçlarda, LGBTİ+ düşmanlığı da protesto ediliyor.

Bu yıl Katar'ın ev sahipliğini üstlendiği Dünya Kupası çok sayıda protestoya da ev sahipliği yapıyor. 2010 yılında ev sahibi olacağının açıklanmasının ardından Katar, eşi benzeri görülmemiş bir stadyum yapacağını iddia etmiş ve bu uğurda dünyanın en fakir ülkelerinden göçmen işçiler getirilmişti. 12 stadyum inşasında en az 20 bin göçmen işçi katledilmiş, hayatta kalanların ise ücretleri gasp edilmişti.

FIFA'ya alkol satışının yasaklanması için baskı yapan Katar hükümeti, sponsorluğunu ünlü bir bira markasının üstlenmesine rağmen alkol satışını yasaklatmıştı. Bu da Dünya Kupasında dönen rüşveti bir kez daha gözler önüne sermişti.

Futbolseverler açısından görkemli maçlar sürerken, bu maçlara protestolar damgasını vuruyor. İranlı futbolcuların İran'da süren halk ayaklanmasına destek vermek ve katledilenleri anmak için milli marşı okumayı reddetmesinin ardından, saç teli göründüğü için ahlak polisi tarafından katledilen Jina Mahsa Amini anıldı.

JİNA MAHSA AMİNİ ANILDI VE KATLEDİLENLER ANILDI
Maçları izleyen bir grup genç Amini başta olmak üzere katledilenlerin isimlerinin basılı olduğu tişörtleri giydi ve molla faşist rejimini protesto etti.

'ONE LOVE' YASAĞINA MESUT ÖZİLLİ YANIT
İspanya ile Almanya'nın karşılaştığı maç öncesi Katarlı taraftarlar, LGBTİ+ protestolarına Mesut Özil ile yanıt verdi. Alman oyuncular, FIFA'nın "One Love" kol bandı kararını ağızlarını kapatarak protesto etti.

FIFA'nın LGBTİ+ haklarına destek vermek amacıyla takılan "One Love" kol bantlarını Katar'da yasaklaması üzerine Alman oyuncular bu karara tepkilerini, seremoni sırasında ağızlarını kapatarak gösterdi. Almanya Milli Takımının bu protestolarına, bazı Katarlı taraftarlar Mesut Özil fotoğrafıyla karşılık verdi. İspanya ile Almanya arasındaki mücadelede Mesut Özil fotoğrafları tutan Katarlı taraftarlar, ağızlarını kapattı.

Özil, 2019 yılında sosyal medya hesabından yaptığı ırkçı paylaşım nedeniyle Arsenal'da kadro dışı bırakılmış, Özil ise ırkçılığa uğradığını iddia ederek Almanya Milli Takımından ayrılmıştı.

SAHADA LGBTİ+ EYLEMİ: İRANLI KADINLARA SAYGI
Portekiz-Uruguay maçı sırasında ise bir seyirci elinde gökkuşağı bayrağıyla sahaya indi. Eylem yapan kişi "Ukrayna'yı kurtarın" ve "İranlı kadınlara saygı" yazılı Superman tişörtü giydi.

Elindeki gökkuşağı bayrağıyla bir süre saha içinde koştu. Daha sonra ise güvenlik görevlileri tarafından darp edilerek sahadan çıkarıldı.