16 Mayıs 2024 Perşembe

Dünya basını: Türkiye demokrasiye veda ediyor

YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararı dünya basınında geniş yer buldu. Gazeteler "Türkiye demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor" diye yorumlandı.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararı dünya basınında yer aldı.
 
TAGESSPIEGEL: SEÇİMLER ANLAMINI YİTİRDİ
 
Berlin'de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi Türkiye'de seçimlerin anlamını yitirdiğini ve sadece AKP'nin kaybetmesi nedeniyle seçimlerin yenileneceğini belirtiyor. Gazete bu kararın ekonomik ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çekiyor.
 
Tagesspiegel gazetesi şu yorumu yaptı: "Seçimlerin yenilenmesiyle Türkiye özgür seçim ve seçmenin tercihini kabul etmek gibi demokrasinin önemli prensiplerine veda ediyor. Bu şimdiye kadar her şeyin yolunda olduğu anlamına da gelmiyor. Erdoğan hükümeti demokrasilerde iktidar sahiplerinden bağımsız olması gereken kurumları geçen yıllarda adım adım kontrolü altına aldı. Yargı ve medya hizaya getirildi, parlamentonun gücü elinden alındı, seçilmiş siyasetçiler hapse atıldı ve son olarak seçilen Kürt belediye başkanlarına mazbata verilmedi. Bu Türkiye'nin iç politikası açısından bir felaket olmasının yanı sıra ekonomik krizi de kötüleştirecek. Çünkü bu keyfilik yatırımcıları korkutuyor. Dış politikada da bir dönem yıkılıyor. Türkiye artık bir demokrasi olarak kabul edilemez. Batı Ankara ile ilişkilerini gözden geçirmeli."
 
DER SPIEGEL: ERDOĞAN DEMOKRASİYİ KALDIRIYOR
 
Alman Der Spiegel dergisi "Erdoğan demokrasiyi kaldırıyor" başlığıyla yayımlanan makalede şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye'de iktidar değişimi artık demokratik yollardan mümkün değil. İstanbul seçimlerinin iptalinden çıkan sonuç bu. Ülke ciddi bir krizle karşı karşıya."
 
Spiegel dergisinin bir dönem Türkiye muhabiri olan Maximillian Popp imzalı makalede, 'Erdoğan'ın kazandığı sürece Türkiye'nin en iyi, en şeffaf, en güvenilir ve en demokratik seçim sistemine sahip olduğunu söylediği' belirtildi; "Şimdi her şey bir anda değişti" denildi. İstanbul'daki iptal kararı 'Türkiye için kara gün' olarak tanımlanırken, "Türkiye, yakın tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor… Erdoğan, iktidarı teslim etmek yerine ülkesini ateşe vermeye daha istekli" denildi.
 
BBC: ERDOĞAN İÇİN RİSKLİ BİR STRATEJİ
 
İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin İstanbul muhabiri Mark Lowen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un kaybını hiçbir zaman karşı gelmeden kabul etmeyecekti" diye başladığı analizinde şu yorumu yaptı: "Erdoğan ülkenin ekonomik güç merkezini geri almakta kararlı. Fakat bu, risklerle dolu bir strateji. Geçen yıl yüzde 30'dan fazla değer kaybeden Türk Lirası yeniden çöktü. Resesyondaki bir ekonomi belirsizlikle pek mücadele edemez. Nihayetinde, Erdoğan'a İstanbul'u kaybettiren şey zaten ekonomik sorunlardı."
 
FINANCIAL TIMES: YATIRIMCILARIN GÜVENİ DAHA DA SARSILACAK
 
İngiliz gazetesi Financial Times ise kararın 'siyasi kargaşa olasılığını artırdığını' yazdı. Kararın "Türk demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan'a yönelik eleştirileri artıracağı" yorumu yapılan haberde, "Türkiye'de seçimler nadiren iptal ediliyor ve geçen yıl yetkileri artırılmış bir Cumhurbaşkanı olarak seçilip, parlamentonun iradesinin zayıflatıldığı bir sisteme geçildikten sonra, Türk demokrasisinin durumu konusunda Erdoğan'a yönelik eleştiriler artacak gibi duruyor." Haberde, kararın zaten endişeli olan yatırımcıların güvenini daha da sarsacağı belirtiliyor.
 
NYT: EKONOMİK KRİZ İHTİMALİ ARTTI
 
New York Times gazetesi ise YSK kararının "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı" yorumunu yaptı. Gazete, kararın YSK üyelerinin baskı altında tutulduğu kanısını pekiştirdiğini yazdı.