19 Nisan 2024 Cuma

'Dr. Songür'ü yaralayan sanığa indirim yapılmasın'

İzmir Tabip Odası, doktor Kadir Songür'e yönelik şiddete ilişkin görülen davanın karar duruşmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada 8 Aralık'ta görülecek karar duruşmasına ilişkin mahkemenin sanığa indirim yapmaması istendi.

İzmir Tabip Odası, Dr. Kadir Songür'e yönelik şiddete ilişkin "sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin iyi hali olmaz" şiarıyla Alsancak'ta bulunan binalarında basın toplantısı düzenledi.

"Adalet yerini bulsun, sağlık çalışanlarına uygulana şiddetin iyi hali olmaz" pankartının açıldığı açıklamada İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, 2019 yılında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde görevli asistan Dr. Kadir Songü'ün bir hastasının jiletli saldırısı sonucunda, boynundan derin kesik ile hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandığını hatırlattı.

Kaynak, Saldırgan hakkında öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla kamu davası açıldığını ve İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda sanığa "öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiğini belirtti. Kaynak, "Sanığın kişiliği, sosyal ilişkileri, eylemden sonraki ve yargılama sırasındaki davranışları, pişmanlık göstermesi gibi gerekçelerle sanık hakkında verilen cezada indirim uygulanmıştır" dedi.

Dr. Kadir Songül'ü yaralayan saldırganın eylemi planlayarak tasarladığını ifade eden Kaynak, "Hekimleri ve sağlık çalışanlarını sağlıkta şiddete karşı verdikleri mücadelede umutlandırmıştır. Ancak istinaf incelemesi yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, bu kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararında, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi ve 4. İhtisas Kurulundan rapor alınması gerekliliğine vurgu yapılmış; ayrıca sanığın eyleminin 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir eylem olduğu, yaralamanın niteliği ile meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı değerlendirildiğinde en üst sınırdan ceza verilmesinin hatalı olduğu değerlendirmesi yapılmıştır. İzmir BAM 4. Ceza Dairesi'nin, bozma kararı sonrası, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumundan görüş alınmış ve sanığın akıl sağlığının yerinde olduğu tespit edilmiştir"  diye konuştu.

Kaynak, 8 Aralık'ta İzmir Bayraklı Adliyesi'nde görülecek karar duruşmasında sanık hakkında adil bir cezasını verilmesi gerektiğini kaydetti. kaynak, "İzmir BAM 4. Ceza Dairesi'nin sanık hakkında verilen cezanın indirilmesi yönündeki kararı sonrası İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden bir karar verecektir. Davanın karar duruşması 8 Aralık 2021 tarihinde yapılacaktır. Mahkemeden beklentimiz, önceki kararında ısrar etmesi ve sanığa verilen cezada indirim yapılmamasıdır" ifadeleri kullandı.