25 Nisan 2024 Perşembe

Devrimin öncülerinden Ferhad Şiblî'yi onbinler uğurladı

Süleymaniye'de Türk devletinin SİHA saldırısında katledilen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Ferhad Şiblî, Derik'te onbinlerce kişi tarafından görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Süleymaniye'de Türk devleti-KDP işbirliğiyle gerçekleştirilen SİHA saldırısında katledilen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Ferhad Şiblî için cenaze töreni düzenlendi.

Derik'te düzenlenen törene, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kentlerinden onbinlerce kişi katıldı. Törene Özerk Yönetim, MSD, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), YPG/YPJ, TKŞ, siyasi parti temsilcileri, aşiret ve dini kanaat önderleri, şehit aileleri kitlesel olarak katıldı.

Kitle, Şiblî'nin cenazesini almak için Dêrik Hastanesi önünde bir araya geldi. Omuzlara alınan Şiblî'nin naaşı "Şehit namirin" sloganıyla hastaneden çıkarıldı. Binlerce aracın yer aldığı konvoy ile Xebat Dêrik Şehitliği'ne götürüldü.

Saygı duruşuyla başlayan törende ilk sözü alan Cizre Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Selma Xelîl, "Şehit Ferhad yurtsever bir aileden geliyor. 30 yıl boyunca, Kuzey ve Doğu Suriye ile Kürdistan'da devrim saflarında mücadele etti" dedi. Şehitlerin mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Selma Xelîl, saldırılara sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Selma Xelîl, devrimin tüm kazanımların korunması için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

'ŞEHİT FERHAD'IN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Aldar Xelîl törende yaptığı konuşmada, Ferhad Şiblî'nin mücadelesini sürdüreceklerinin sözünü verdi. Şiblî'nin, ölümsüzleşen Hisên Şawîş ve kardeşi İsam'ın izinden gittiğini söyleyen Xelîl, "Her yerde mücadele etti, devrimci mücadeleye hizmet etti. Şehit Ferhad'ın da dediği gibi başaracağız" dedi.

Onbinlerin katıldığı törende Türk devletine mesaj gönderen Aldar Xelîl, "Düşmana sesleniyoruz, bir Ferhad gitti binlerce Ferhad mücadeleyi sürdürüyor. Burada toplanan herkes birer Ferhad'dır. Düşmana söylüyoruz, pişman olacaksınız. Çünkü devrimci halklara düşmanlık ediyorsunuz" diye konuştu.

Aldar Xelîl, Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halklarının Ferhad Şiblî gibi mücadele edeceğini vurguladı. İşgal güçleriyle işbirliği yapanların pişman olacaklarını da söyleyen Xelîl, "Düşmanın ortakları önünü göremeyecek, yolunu şaşıracaktır. Örgütümüzü ve mücadelemizi güçlendireceğiz. Şimdi Erdoğan'a karşı durmalıyız. Erdoğan, Neo-Osmanlı projeleriyle bölgeyi kontrol etmek istiyor. İlk ve son seçeneğimiz özgürlük ve demokrasi mücadelesini güçlendirmektir" dedi.

'FERHAD ŞİBLÎ TÜM HALKLARA MÜCADELE ÖRNEĞİ OLDU'
Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El Mihbaş, tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarına başsağlığı diledi. Ferhad Şiblî'nin tüm halklara mücadele örneği olduğunu belirten El Mihbaş, "İşgalci Türk devleti, her yenilgi ya da kriz sırasında, kendilerini başarılı göstermek için Ferhad gibi gerçek devrimcileri hedef alıyor" dedi.

Uluslararası kurumlara çağrı yapan El Mihbaş, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı tutum alınması gerektiğini dile getirdi. Hewlêr ve Bağdat hükümetlerine de seslenen El Mihbaş, Irak ve Güney Kürdistan topraklarında işlenen suçlara karşı tavır almaya çağırdı.

'ŞEHİT FERHAD'IN İNTİKAMINI ALACAĞIZ'
Törende konuşan YPG Sözcüsü Nûrî Mehmûd, tarihin Ferhad Şiblî'nin mücadelesini unutmayacağını dili getirdi. Mehmûd şöyle konuştu: "Şehit Ferhad, Kürdistan'ın her yerine mührünü bastı. Özgür yaşam felsefesinin inşasında rol oynadı. O, yüreklerimizde canlı kalmaya devam edecektir. Düşman halkın mücadele öncülerini hedef almayı sürdürüyor. Askeri güçlerimiz şehit Ferhad'ın intikamını almaya hazırdır. Biz özgürlük mücadelesi veriyoruz. Devrimci halk savaşı yürütüyoruz."

'BİR FERHAD ŞEHİT OLDU, BİNLERCE FERHAD VAR'
Konuşmaların ardından Ferhad Şiblî'nin şehadet belgesi okundu, annesi Şêrîn'e teslim edildi. Anne Şêrîn, törene katılan onbinlere teşekkür etti, "Mücadelesini sürdüreceğimizi vurgulamak istiyorum. Bir Ferhad şehit oldu. Binlerce Ferhad şehit olmak için mücadeleyi sürdürüyor" dedi.

Ferhad Şiblî'nin cenazesi omuzlara alınarak defnedileceği yere kadar taşındı. Sloganlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.