24 Nisan 2024 Çarşamba

Depremin vurduğu ilçe ve köylerden haber alınamıyor

Maraş'teki depremde yaşamını yitiren sayısı 4 bine yaklaşırken, 10 kentte enkaz altında hala binlerce kişi var. Depremde yıkılan yüzlerce bölgeye halen arama-kurma ekipleri gitmezken, köylerden ise hiçbir haber alınamıyor.

Maraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde şu ana kadar 4 bine yakın kişi  yaşamını yitirirken, Maraş, Antep, Malatya, Adıyaman, Urfa, Amed, Elazığ, Osmaniye, Adana ve Hatay'da enkaz altında hala binlerce kişi var. Kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı, hatta kimi ilçelerde hiçbir arama kurtarma çalışmasının yapılmadığı bildirildi. Birçok ilçe ve köyden haber alınamazken, halkın tepkisi ise saatler geçtikçe isyana dönüşmeye başladı. Enkaz altındakiler için en kritik saatler başlarken, birçok kent ve ilçede halk, enkazı kaldıracak araç-gereç bile bulamıyor.

ADIYAMAN
Depremin şiddetli şekilde etkilediği Adıyaman'da kurtarma çalışmaları başlatılmadı. Yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu kent ve ilçelerinde halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütüyor. Alınan bilgilere göre; Gölbaşı, Kahta ve Besni ilçelerinin büyük bir bölümüne halen kurtarma ekipleri gönderilmezken, merkez ve ilçelere bağlı köylerden ise haber alınamıyor. Halkın kendi imkanlarıyla yaptığı arama-kurtarma çalışmalarından da etkili sonuç alınamıyor. Geceyi soğukta, susuz ve aç bir şekilde geçiren yurttaşlar, enkaz altında kalanların çıkarılması için çaresizce bekliyor.

ANTEP
Depremin en ağır şekilde vurduğu Antep'un Islahiye ilçesinde, yıkımın boyutları ağırlaşarak devam ediyor. Depremin üzerinden bir gün geçmesine rağmen halen Islahiye ilçe merkezinde arama çalışmaları yapılmıyor. Yapıların yüzde 80'inin tamamen yıkıldığı ilçede halk, çaresizce arama-kurma ekiplerinin gelmesine bekliyor. İslahiye'de bir kişi, "Bir gündür babam enkazın altında ve kurtarılmayı bekliyor. Sabaha doğru bile enkazdan sesi geliyordu ama şu an ses kesildi. Arama kurtarma ekipleri gelmediği için ihtimalen insanların tamamı soğuktan ölecek" dedi. Enkazın üzerinde çaresizce beklediklerini anlatan kişi, "Elimizde enkazı kaldıracak kazma bile yok" dedi. Yine tamamen yerle bir olan İslahiye'nin kırsal mahallelerinden haber dahi alınamıyor. Enkazın kırsal alanlarda ne boyutta olduğu ise bilinmiyor. Yine ağır hasar ve yıkımın yaşandığı Nurdağı ilçesine de AFAD ancak 17 saat ulaşırken, sadece bir bölgede arama çalışmaları yapılıyor.

MARAŞ
Depremin üssü olan Maraş'ın Bazarcık ilçesinde ise tam bir can pazarı yaşanıyor. Geceyi şiddetli yağış altında geçiren Bazarcıklılar, şuana kadar kayda değer bir destek bile alamadı. Ekiplerin yetersiz olduğu ilçede, cenazeler enkaz içinde çıkarılmayı bekliyor. Kentte binaların hasar gördüğü ilçelerin neredeyse çok küçük bir bölümüne yardım ekipleri gönderilirken, diğer ilçe ve kırsal mahallelerden ise hiçbir haber alınamıyor. Özellikle Bazarcık'ın kırsal mahallelerden sanal medyaya atılan görüntüler ise iç yakıcı.

Yine Elbistan ilçesi ve kırsal mahallelerinde ise nereyse çalışma yok. Dün geceden beri devam eden kar yağışı nedeniyle köylere ulaşım sağlanamazken, birçok köyde yaşanan enkaz yine halk tarafından kaldırılıyor.

MALATYA
Malatya merkez ve özellikle Pütürge ilçelerinde yüzlerce yapı yıkılırken, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar etkili bir arama-kurtarma çalışmasının yapılmadığı kentte halk yardım bekliyor. Sabaha kadar yağan kara rağmen enkazların başında yakınlarının kurtarılmasını bekleyen yurttaşlar, iktidara tepki gösterdi. Malatya'nin Akçadağ ilçesinde neredeyse bütün evlerin yıkıldığı ama arama kurtarma çalışmaların yapılmadığı belirtildi. Özellikle evlerin tamamen yıkıldığı Ören mahallesine hiçbir yardım hala ulaşmadı. Enkazların kar altında kaldığı kenttin köylerinden ise hiçbir bilgi alınamıyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da yıkılan 23 binada arama kurtarma çalışması devam ederken, kent genelinde ölü sayısı 50'yi aştı. Yaralı sayısının 600'e yaklaştığı kentte enkaz altında ne kadar kişinin olduğu ise henüz bilinmiyor. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ise sanal medya hesaplarından ölü sayısını 83, ağır yaralı sayısını 19 ve diğer yaralıların sayısını 759 olarak duyurdu. Amed'in ilçe ve köylerinde ise hasarın ne boyutta olduğu bilinmiyor.

URFA
Urfa ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Kent merkezinde ve Bozova, Birecik, Suruç ilçelerinde 60 bina yıkıldı. Enkaz altından çıkarılan 43 kişi yaşamını yitirdi, 100'ü aşkın kişi ise yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları Bahçelievler Mahallesi, Uçaksavar Kavşağı, 24 Metre Yol ve Yenişehir mahallelerinde sürerken, Bozova, Halfeti, Birecik, Suruç ilçelerine ise halen ekipler gönderilmedi. İlçelerde halk enkaz kaldırma çalışmaların kendi imkanlarıyla yapıyor. Köylerden ise haber dahi alınmıyor.

HATAY
Depremler nedeniyle yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Hatay'ın birçok bölgesine halen arama kurtarma ekipleri gönderilmiş değil. Binlerce kişinin göçük altında olduğu kentte halk, geceyi sokaklarda geçirdi. Tüm çağrılara rağmen ekiplerin ulaşmadığı kent, çaresizliği ile baş başa bırakıldı. Yıkımın en ağır sonuçlarının ortaya çıkacağı tahmin edilen Hatay'da yıkılan yüzlerce binanın altında kalan kişi sayılı ise bilinmiyor. Arama kurtarma çalışmalarının yapılması ile kentteki ağır bir tablonun ortaya çıkağı belirtiliyor. Futbolcusundan siyasetçisine kadar herkesin ağlayarak yardım istediği kent tam bir çaresizlik içerisinde kıvranıyor. Kentin diğer ilçe ve kırsal mahallelerinden ise hiçbir haber alınamazken, ekiplerin de ulaşmadığı belirtildi.

ADANA
Adana'da ise 11 bina hasar görürken, şu ana kadar 50 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Adanalılar da diğer deprem bölgelerindekiler gibi geceyi sokakta geçirdi. Okullar, yurt binaları, spor salonları ve fuar alanı dahil 173 noktanın acil toplanma alanı olarak belirlendiği kentte, arama ve enkaz kaldırma çalışmaları ise sınırlı bir ekiple yapılıyor. Adana'nın kırsal mahallelerinde depremin yarattığı etki ise bilinmiyor.

OSMANİYE
Depremin etkilediği bir diğer kent olan Osmaniye'de, valiliğinin son açıklamasına göre, 131 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce bina yıkıldı. Halkın sınırlı sayıda ekiple yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sırasında bir binanın enkazından yaklaşık 26 saat sonra bir kişi kurtarıldı. Kentin kırsal bölgelerinden ise haber alınamıyor.