20 Nisan 2024 Cumartesi

'Deniz hiçbir zaman boyun eğmedi'

DAİŞ saldırısında katledilen gazeteci Deniz Fırat, mezarı başında anıldı. O'nun yolundan yürüneceğinin mesajı verilen anmada, "Deniz, hiçbir zaman boyun eğmedi, biz de eğmeyeceğiz ve direneceğiz" denildi. 

DAİŞ'in Maxmur Kampı'na yönelik 8 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği saldırı sırasında vücuduna isabet eden şarapnel parçaları sonucu yaşamını yitiren Deniz Fırat (Leyla Yıldıztan), Van'ın Çaldıran ilçesi Xecxatûn Mahallesi'nde bulunan mezarı başında anıldı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından düzenlenen anmaya Deniz'in ailesi, arkadaşları ve Tevgara Jinên Azad (TJA) aktivistleri katıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak konuşan HDP PM üyesi Leyla Atsak,  Deniz'in yaşamının son anına kadar mücadele ettiğini belirterek, "Deniz Fırat, yaşamını yitirdiği an bile 'Ben kameramla savaşırım' mesajı vermiştir. Ne olursa olsun biz kadınlar da onun bıraktığı mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Deniz Fırat; savaş koşullarında bile bir gazeteci olarak yaşananların tümünü kayıt altına alarak, dünyaya ulaştırdı. Onların anısını önünde saygıyla eğiliyoruz. Hakikat yolcuğu Deniz Fırat ve arkadaşlarının sayesinde devam edecektir" dedi.

Deniz'in abisi Seyat Yıldıztan ise katılanlara teşekkür ederek, Deniz'in mücadelesine bağlı kalacaklarını söyledi. Seyat, "Biz, aile olarak değerlerimize ve Deniz Fırat'ın verdiği mücadeleye sahip çıkıyor ve destekliyoruz. Deniz, hiçbir zaman boyun eğmedi, biz de eğmeyeceğiz ve direneceğiz" ifadelerini kullandı. 

Son olarak MKGP adına konuşan JINNEWS muhabiri Zelal Tunç da, "Maxmur'a saldırı sırasında kamerası ve makinesiyle bir gazetecinin yapması gerekenlerin tümünü yaptı. Orada çetelerin insanlara yaşattığı akıl almaz işkence ve katliamları tüm dünyaya bir kadın gazeteci olarak duyurdu. Deniz Fırat, bu mücadelesi ile Gurbetelli Ersöz ve Musa Anter'in mirasını en iyi şekilde yerine getirmiştir. Bizler de onun bıraktığı yerde kalemini, kamarasını devralarak tüm baskılara rağmen gazetecilik mücadelesini sürdürüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Deniz'in mezarına gül bırakıldıktan sonra ailesi de ziyaret edildi.