12 Mayıs 2024 Pazar

Den Haag ve Bordeaux'da kasım şehitleri anıldı

Hollanda'nın Den Haag ve Fransa'nın Bordeaux kentinde, "Kasım Şehitleri Ayı" etkinlikleri düzenlendi.
Hollanda'nın Den Haag ve Fransa'nın Bordeaux kentinde, "Kasım Şehitleri Ayı" etkinlikleri düzenlendi.
 
DEN HAAG
 
Hollanda'nın Den Haag kentinde "Kasım Şehitler Ayı" dolayısıyla "Ölümsüzlerimizin izinde faşizm ve sömürgeciliği yeneceğiz" şiarıyla etkinlik düzenlendi.
 
Anma saygı duruşu ile başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından MLKP adına yapılan konuşmada "Şehitlerimizle buluşmak, uğruna canlarını verdikleri kavganın sürdüğünü haykırmak ve Erdoğan'ın politik islamcı, faşist şeflik rejimine karşı yürütülen mücadeleye güç katmak için düzenlenen etkinliğimize hoşgeldiniz" diyerek kitleyi selamladı.
 
MLKP'nin kuruluşundan bu güne işçi sınıfına ve ezilenlere verdiği sözlere, ölümsüzlerinin ideallerine bağlı kaldığını vurulanan konuşmada, "Zor zamanlardan, zorlu yıllardan geçiyoruz. Hepiniz görüyorsunuz, diktatör ve faşist sömürgeci savaş rejimi, işci sınıfı ve ezilenleri dilsiz köleler haline getirmeye çalışıyor. Yalanda, demogojide, utanmazlıkta, faşist terörde sınır tanımıyor. Her köşeye korku ve yılgınlık tuzakları kuruyor. Gece gündüz, umutsuzluk ve inançsızlık mikrobu pompalıyor. İşçileri, kadınları, gençleri, yoksulları, Kürt halkımızı, Alevileri, ezilen ulusal toplulukları, aydınları, sanatçıları, LGBTİ'leri ve doğal çevrenin tahrip edilmesine karşı duranları susturmak, teslim almak, faşist politik islamcı rejimin kulu, kölesi haline getirmek istiyor. Bölge halkları üzerinde boyunduruk kurmaya çalışıyor. Durum ciddidir. Faşist 12 Eylül darbesine karşı iddialı, cuntayı yıkmayı hedefleyen bir mücadeleye atılmamanın, birleşik bir antifaşist savaşım cephesi geliştirmemenin nelere yol açtığının tanıklarısınız veya bu konudaki gerçekleri okuyup öğrendiniz. Dönem tereddütlere yer vermeme dönemidir, dönem cesaret dönemidir. Dönem, öncü bir ruh ve pratikle öne atılanlara umut verme, zafer için gerekli fedakarlıkları kuşanma günüdür" denildi. Konuşma zılgıtlar ve "Yaşasın partimiz MLKP", "Şehit namirin", Şehitler yaşıyor, MLKP savaşıyor" sloganlarıyla desteklendi.
 
Etkinliğe Suruç şehit aileleri de katıldı. Aileler adına yapılan konuşma, salonda duygulu anlar yaşattı. Rotterdam Kürt Toplum Merkezi Şehitler Komitesi adına da konuşma yapıldı.
 
Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada ise hapishanelerdeki insanlık dışı uygulamalara, hak gasplarına, hasta tutsakların durumuna ve 'Tek Tip Elbise' uygulaması üzerinden hapishanelerdeki tutsaklara yönelik katliam planlarına dikkat çekilerek, faşist diktatörlüğün saldırılarına karşı bugün tutsakların sahiplenilmesinin önemine vurgu yapıldı.
 
Etkinlik Grup Vardiya ve Ozan Emekçi'nin seslendirdiği ezgiler ila sona erdi.
 
BORDEAUX
 
Fransa'nın Bordeaux kentinde de aynı amaçla bir etkinlik düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı gece, Hivron grubunun sahne alması ile başladı.
 
Devrim mücadelesinde hayatını kaybedenlerin yakınları da sahneye çıkarak konuşmalar yaptılar.
 
Ayrıca Bordeaux'daki bir çok parti temsilcisi, MLKP Avrupa Komünist Kadın Örgütü ve Bordeaux Kürt Demokratik Kültür Derneği de dayanışma ve birlik mesajları gönderdi.
 
Çağdaş ve grubunun da sahne aldığı gece, sinevizyon gösterimi ve sloganlar ile son buldu.