DEM Parti eş genel başkanları Alevi örgütleriyle buluştu
DEM Parti Eş Genel Başkanları Hatimoğulları ve Bakırhan, Ankara'da Alevi örgütleriyle bir araya geldi. Alevi örgütlerinin temsilcileri, DEM Parti'nin Alevilerin taleplerinin sözcüsü olması gerektiğini söylerken, Hatimoğulları ve Bakırhan da, inkarcı ve retçi sisteme karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Ankara'da Alevi kurumlarının başkanları ve temsilcileriyle bir araya geldi. DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu ve İstanbul milletvekili Celal Fırat'ın da dahil olduğu buluşmaya, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Aslan ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal katıldı.
HATİMOĞULLARI: BİRLEŞİK GÜÇ BİRLİĞİNE ACİL İHTİYAÇ VAR
Buluşmada söz alan Hatimoğulları, Ortadoğu'da yaşanan savaşlarda halklar ve inançların hedeflendiğini belirterek, "Zaman içinde siyasal İslam çizgisi emperyalist güçler tarafından örgütlendi ve ön plana çıkarıldı. El Kaide ve IŞİD hala tehdit ve tehlike olmaya devam ediyor" dedi. Alevilere yönelik saldırılara dikkat çeken Hatimoğulları, Aleviliğin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanması ve ÇEDES gibi projelerle Alevilere yönelik asimilasyonun sürdüğünü ifade etti.
Hatimoğulları, mevcut gelişmeler ışığında birleşik demokratik bir güç birliğine acilen ihtiyaç olduğunu belirterek, "Alevi örgütleriyle ortak ne yapabiliriz, nasıl ortak hareket edebiliriz? Bunu konuşmak istiyoruz" dedi. Hatimoğulları, Emek ve Özgürlük İttifakı'nı kalıcı ve stratejik bir ittifak olarak düşündüklerini, ancak seçim öncesine denk geldiği için seçim ittifakı gibi algılandığını söyledi.
BAKIRHAN: GÜÇLÜ VE ÖRGÜTLÜ OLURSAK KAZANIRIZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan da Alevi örgütleriyle gerçekleştirdikleri buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Ortadoğu ve Türkiye'de ciddi bir kırılma yaşandığını ve 100 yıl önce bölgede hegemonik güçler tarafından bir düzen oturtulduğunu hatırlatan Bakırhan, "Avrupa kendi meselelerini çözdü büyük oranda, ama yaşadığımız coğrafya için masa üstünde sınırlar çizildi, tekçi inkarcı bir düzen oturtuldu. Artık bu sistem çözüldü ve sistemi oluşturanlar da bu gerçekliği çok iyi görüyor. İnkarcı ve retçi sistemi sürdürenler de bunun farkındadır. Suriye, Yemen, Irak, genel olarak Ortadoğu bu haldeyse inkarcı ve retçi zihniyet yüzündendir. Artık bu retçi ve inkarcı rejimlerin ayakta kalma imkanı yok" şeklinde konuştu.
Türkiye'yi üç kez sıfırdan inşa edebilecek kadar bir paranın Kürtler dillerini kullanmasın, Kürt inkarı sürsün diye savaşa harcandığını ifade eden Bakırhan, "Yeniden düzen kuruluyor. Klasik sömürge anlayışı artık yok. Güçlü olanın, direnenin hakkını alabileceği bir sürece girdik. Artık ret ve inkarın sona ereceği bir döneme giriyoruz. Dünya değişiyor, güçlü olan, örgütlü olan kazanıyor" dedi.
'TÜRKİYE DEVRİMCİ HAREKETİNİN HAYALLERİ ROJAVA'DA GERÇEKLEŞTİ'
Kuzey ve Doğu Suriye'de oluşturulan çok kimlikli ve çok dilli sistemin bir çözüm modeli olduğunun altını çizen Bakırhan, Türkiye devrimci hareketinin hayallerinin Rojava'da gerçekleştiğini söyledi. "Bahçeli'yi yok saymaya çalıştığı DEM Parti ile görüştüren koşulları en az onlar kadar, Erdoğan ve Bahçeli kadar iyi okumamız gerekiyor" diyen Bakırhan, muhalif ve devrimci güçlerin de mevcut koşulları iyi okuması ve değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
ASLAN: DEM PARTİ ALEVİ TOPLUMUNUN DA SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPMALI
ABF Başkanı Mustafa Aslan da konuşmasında Alevi kurumlarıyla DEM Parti arasındaki diyalogun 7 Haziran seçimlerinde sıklaştığını ve bugüne kadar da ilerleyerek devam ettiğini söyledi. DEM Parti'nin söz kurduğunda Alevi toplumunun da sözcülüğünü yapmasını beklediklerini belirten Aslan, "Bir anayasa tartışması yapılacaksa Alevi toplumunun taleplerinin de dile getirilmesini bekliyoruz" dedi.
Gelişebilecek diyalog ve müzakere sürecinin mutlaka açık olması gerektiğini söyleyen Aslan, "Diyalog ve müzakereden kaçmamak lazım, kendi taleplerimizi dile getirmeliyiz" dedi. Aslan son olarak siyasal gelişmelere ilişkin daha sık ortak değerlendirme yapma ihtiyacına işaret etti.
GEÇMEZ: ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN İNANÇ ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜLMESİ SORUNLU YAKLAŞIMDIR
Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Genel Başkanı Ercan Geçmez ise görüşme ve diyalogun önemine işaret ederek, "Siyasetçileri bu konuda daha da cesaretlendirmek lazım" dedi. Alevi örgütlerinin inanç örgütleri olarak görülmesinin sorunlu bir yaklaşım olduğunun altını çizen Geçmez, Alevi kurumlarının Türkiye'nin sorunlarına duyarlı örgütler olduklarını söyledi.
Asimilasyon politikalarına da dikkat çeken Geçmez, bunun topluma çok pahalıya mal olduğunu ve bu asimilasyon politikalarının önüne geçmek için ortak hareket etmek gerektiğini söyledi. Geçmez, DEM Parti'nin Hacı Bektaş anma etkinliklerinde verdiği mesajın Alevi toplumunda karşılık bulduğunu da ifade etti.
ŞENGÜNLÜ: ANA MUHALEFET PARTİSİ İKTİDARA KARŞI ETKİSİZ
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü de konuşmasında, sorunlara ortak çözüm üretilmesinin önemine işaret etti. Şengünlü, ana muhalefet partisinin değişim rüzgarıyla yerelde iktidar olduğunu ancak son dönemde iktidara karşı etkisiz hale geldiğini söyledi.
Şengünlü, "Son dönemlerde yaşanan değişim ve diyalog girişimlerinin de herkes tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor" dedi. Alevi çocuklarının ve yeni neslin milliyetçi yapılardan etkilendiklerini söyleyerek buna karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Şengünlü, Alevi toplumunun belki de kendi partisini kurması gerektiğini söyledi.
ERÇE: SORUNLAR ORTAK MÜCADELEDE ORTAK OLMALI
Cuma Erçe ise Ortadoğu'da değişimin kendisini dayattığını dile getirerek, "Eğer emekçiler ve halklar değişimi zorlamazsa, bu değişim sermayenin ve egemenlerin istediği yöne doğru evrilir" dedi. Erçe, sorunların ortak olduğunun ve buna karşı mücadelenin de ortak olması gerektiğinin altını çizdi.
KOÇ: DEM PARTİ'NİN ALEVİLERLE KURUMSAL İLİŞKİLENMESİ ÖNEMLİ
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, Alevilerin 100 yıldır ağır saldırılara ve katliamlara maruz kaldığını vurgulayarak, "Siz Hacı Bektaş'ta yaptığınız konuşmada 'Biz bundan sonra Alevi örgütlerinin yanındayız' dediniz. Bu bizim için önemlidir. Çünkü şimdiye kadar siyasi partiler genel olarak bireyler üzerinden ilişkilerini yürüttü. Bu kurumsal ilişkilenme çok önemlidir" dedi.
Koç, iktidarın güç kaybediyor görüntüsünün rehavete yol açmaması gerektiğini belirterek, "Bu iktidar düşman yarattıkça kazanıyor, buna dikkat etmek lazım" uyarısında bulundu. Koç ayrıca, "Hedefleri ortak olanlarla ortak bir masada bir araya gelmek lazım" diye ekledi.
DOĞAN: ORTAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR
DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan ortak mücadeleye ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Bunun için geçmişle hesaplaşmamız ve oradan ders çıkarmamız lazım" dedi.
DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete de barışın toplumsal talep hale geldiğini ve bunun en önemli örneğinin katliamın yaşandığı 10 Ekim mitingi olduğunu söyledi. Kete, "Milli muhalefet bizimle Diyanet İşleri Başkanlığının ilişkilendiği gibi ilişkileniyor" dedi ve bu yapılara karşı Alevi toplumunun uyanık olması gerektiğini söyledi.
ÜNSAL: ALEVİLER HERHANGİ BİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, Alevilerin herhangi bir partinin arka bahçesi olmadığını dile getirerek, Alevilerin nasıl bir anayasa istediğinin önemli olduğunu söyledi.
DEM Parti'den Anayasa tartışmalarında Meclis'te Alevilerin taleplerini dile getirmesini isteyen Ünsal, ortaklaşmanın önemli olduğunu söyledi.
KAPLAN: SİZİN BELEDİYELERİNİZE BİZİM HAYATLARIMIZA KAYYUM ATANIYOR
ABF Genel Sekreteri Özgür Kaplan ise gelişmeler üzerinden muhalefetin rehavete kapılmaması gerektiğini söyleyerek, "Sizin belediyelerinize kayyum atanıyor, ama bizim de hayatlarımıza kayyum atanıyor. Bu bir ortaklaşmayı sağlayabilir" dedi.