22 Aralık 2024 Pazar

DAKAP: Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır

DAKAP, Aile ve Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde cinsiyetçi politikalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Kadınların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, kadınlarla birlikte politika üretecek, üretilen politikaların sağlıklı olarak uygulanırlığını denetleyecek 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır" diye vurguladı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (ASP) önünde cinsiyetçi politikalara karşı basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması KESK Dönem sözcüsü Gönül Adıbelli okudu. Türkiye'de cinsiyet ayrımcılığından dolayı kadınların gittikçe artan sistematik şiddete maruz kaldığını belirten Adıbelli, eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamusal hizmetlerden yeterince yararlanamadıklarını kaydetti.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMEKTEDİR'
Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün her geçen gün arttığına dikkat çeken Adıbelli, eril yargı kararlarının yeni failler yarattığını, cezasızlık politikalarının yeni kadın katliamlarına davetiye çıkardığını ve kadınların yaşam hakkının ortadan kaldırıldığının altını çizdi. Adıbelli, "Tüm bunlara rağmen İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın gereklilikleri yerine getirilmediği gibi kolluk ve yargının failleri kollayan uygulamaları, bizzat devlet politikası haline getirilmektedir. Savaştan dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalan binlerce kadın, gittikleri yerlerde sistematik şiddetin birincil hedefi olmakta, katmerli emek sömürüsüne maruz kalmaktadır" dedi.

Kadına dair vahim bir tablonun ortaya çıktığını söyleyen Adıbelli, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini, kadınlardan gelen taleplerin politikasının oluşturulup devlet politikasına dönüşmesini sağlayacak resmi mekanizmaların oluşturulması gerektiğinin vurguladı. Siyasal iktidar tarafından üretilen ve uygulanan politikalara bakıldığında cinsler arası eşitsizliğin derinleştirildiğini kaydeden Adıbelli, "Kadının varlığı neredeyse inkar edilecek duruma gelinmiştir. 2011'de 'kadın' adının bakanlıktan çıkarılmasıyla var olanın da gerisine düşülerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurulması, bu bakanlığın da 2018'de başka bir bakanlıkla birleştirilerek 'Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na dönüştürülmesi inkarın varlığını gösteren temel göstergelerdendir. Kadın adına dahi tahammül edemeyen, kadını aileden ibaret gören, kimliğini yok sayan anlayışla hareket eden torba bakanlıkların her biri yaşamsal değerde olan kadın sorunlarını çözecek politikalar üretmesi mümkün değildir. Sorunlarımız giderek ağırlaşıyor ve bir an önce çözümüne yönelik hızla somut politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

'KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI KURULMALIDIR'
Adıbelli bakanlığın kadınlara dönük atılması gereken adımları şöyle sıraladı: "Cinsiyetler arasında eşitliğin, hak ve olanaklar eşitliğinin sağlanması ve geliştirilmesi yönünde politikalar üretilmesini sağlayacaktır. Kadınların ve LGBTİ+ bireylerin yaşam hakkının korunmasına, kadınlara, çocuklara yönelik her türlü şiddetin ve istismarın önlenmesine ve bunlara karşı mücadeleyi mümkün kılacak politikalar üretecektir. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanda karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden, insana yaraşır ücret ve güvenceli istihdam olanaklarını sağlayacaktır. Kadınların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, kadınlarla birlikte politika üretecek, üretilen politikaların sağlıklı olarak uygulanırlığını denetleyecek 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır."

Adıbelli son olarak, "Kadın düşmanlığını teşhir etmeye, örgütlenmeye, değiştirmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Şiddetsiz bir toplum, eşitlik ve adalet taleplerimize sahip çıkarak; şiddetin her türlüsüne savaşa, tacizlere, tecavüzlere, istismarlara ve katliamlara sessiz kalmayarak; yaşamın her alanını dönüştürme çabamızla, bugün bir kez daha birilerinin bize bahşetmesini beklemeden, haklarımızı almak için buradayız. Biz haklıyız, biz kazanacağız" dedi.