3 Ocak 2025 Cuma

Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarla Mücadele Çalıştayı sonuçları açıklandı

"Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarla Mücadele Çalıştayı" sonuç bildirgesi Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi (SHUDER), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği tarafından düzenlenen "Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarla Mücadele Çalıştayı" sonuç bildirgesi Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
 
Raporu SES MYK üyesi Aylin Akçay okudu. Çocuğa yönelik cinsel istismar çok ciddi bir sorun olduğunu vurgulanan raporda, istismarı önlemek değil aksine yaygınlaştırılacak yasalar yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Çocuk istismarının önlenmesi için ailede verilecek eğitimin yetersiz olduğu kaydedilen raporda, "Sağlık alanına özel bildirim mekanizmalarının kurulmasında aksaklıklar olduğu, hastane polisinin organize olmasında sorunlar yaşandığı, bildirim yükümlülüğüne ilişkin çalışanlara kurumsal olarak yanlış bilgilendirme yapıldığı, sağlık alanında çalışanların cinsel istismar ve istismar bulgularına ilişkin mesleki bilgi ve yeterliliğin eksik olduğu, bildirim yapan çalışanı koruyacak güvenlik önlemlerinin yetersizliği, gizlilik ve mahremiyet ilkelerine gereken özenin gösterilmediği tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.
 
Eğitim sisteminde çalışanların öğretmenlerin bilgi donanımı konusunda yetersiz olduğu ifade edilen raporda, "Bazı durumlarda okul yöneticilerinin istismarın üzerini örttüğü, okulun itibarını çocuğun yararından önde tuttuğu, bildirim yapan çalışanı koruyacak güvenlik önlemlerinin yetersizliği, gizlilik ve mahremiyet ilkelerine gereken özenin gösterilmediği tespit edilmiştir" denildi.
 
Kolluk sisteminde ise kurumun çocuklarla görüşmeye uygun olmadığına dikkat çekilen raporda, "Bildirimin değerlendirilmesinde sıklıkla kişisel tutumlara göre karar verildiği ve istismarın olmadığına yönelik karar verme eğilimlerinin bulunduğu; uygulamada, istismarda somut delil aranması, ifadesi ÇİM'de alınan çocuklar için yargı sürecinde yeniden ifade alınması, çocuğun istismarcıyla bir araya getirilmesi, aile ve çocuğa yeterli hukuki desteğin verilmemesi, gizlilik ve mahremiyet ilkelerine gereken özenin gösterilmemesi gibi çok sayıda kritik hata yapıldığı tespit edilmiştir" kaydedildi.
 
Raporda, sosyal hizmet sisteminde de personelin istismar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı dile getirilirken, mülteci çocuklara ise daha özensiz davranıldığı vurgulandı. Medyada ise cinsel istismar haberleri verilirken istismara maruz bırakan kişinin baskın ve güçlü taraf olarak; istismara maruz bırakılan kişininse güçsüz, yalnız ve çaresiz taraf olarak sunulduğu söylenen raporda, şunlar da yer aldı: "Yalnızca istismar konulu haberlerin medyada bulunması değil, koruyucu ve önleyici unsurların da haberlerin içerisinde yer alması, haber alma hakkının yurttaş hakkı olduğunun unutulmaması, haber yasağına karşı ortak mücadele yürütülmesi,  çocuk odaklı ve hak temelli bir habercilik anlayışının geliştirilmesi gerekmektedir."
 
Hukuk alanında; koruyucu ve destekleyici tedbirlerin uygulanmadığının altı çizilen raporda, "Ceza artırımını önleyici bir çalışma gibi sunmak yerine koruyucu, destekleyici ve önleyici tedbirlerin uygulanması ve kanun hükümlerine eklenmesi gerekmektedir" denildi.
 
Rapor şu şekilde sona erdi: "Yalnızca sorunları belirlemek için değil, tespit ettiğimiz sorunların çözümüne ilişkin somut çaba sarf etmek, bu alanda çalışanların dayanışmasını örmek, birbirimize güç vermek niyetiyle bir araya geldik. Biliyoruz ki, çocukların cinsel istismarının yaygınlaşması, toplumsal zorlanmanın, çözülme, çürüme ile sonuçlanmasının belirtilerindendir. Çocuklardan korkan, çocukları istismar eden, çocuklar istismar edilirken susan bir insan topluluğu umudunu, inancını, yaşama sevincini iyiye dair olan pek çok şeyi yitirir. Bizler, bu süreci umudun ve çocukların lehine tersine çevirmek için çözüm önerilerimizi yaşama geçirmenin yollarını birlikte aramaya devam edeceğiz."