29 Mart 2024 Cuma

Çıplak arama işkencesi uygulanan otizmli çocuk intihar girişiminde bulundu

İngiltere'de akranlarıyla yaşadığı tartışma sonrası gözaltına alınan bir çocuk, gözaltında gördüğü çıplak arama işkencesi sonrası intihara teşebbüs etti.

İngiltere'de yaşayan bir çocuk, yaşıtlarıyla girdiği tartışma sonrasında gözaltına alındı. Çıkan tartışmada diğer çocukların bıçakla tehdit edildiklerini iddia etmesi üzerine gözaltına alınan ve kimliğinin gizlenmesi amacıyla Olivia ismiyle anılan çocuk, gözaltında 20 saat geçirdikten sonra duşa girmesine izin verildi. 6 polis duştan çıkan çocuğa ters kelepçe ve erkek polislerin önünde çıplak arama işkencesi uygulandı.

Olivia'nın otizmli olduğunu belirten annesi "Olivia o gün aynı zamanda regl dönemindeydi. İç çamaşırını yetişkin erkek polislerin önünde yırttılar" ifadelerini kullanırken, kesici alet bulundurmakla yargılanan Olivia suçsuz bulundu. 
  
Olivia'nın annesi, işkence sonrası kızının odasında saatler geçirdiğini ve gizlice kendini yaraladığını ifade ederek, birkaç hafta sonra ise intihara teşebbüs ettiğini dile getirdi. Aile, yaşanan işkenceye ilişkin Londra polisine dava açtı.

Londra Emniyeti'nden Laurence Taylor ise çocukların gözaltında tutuldukları sürede güvenliklerini sağlamak amacıyla çıplak arama uygulamasının yapıldığı iddiasıyla işkenceyi savundu.

İngiltere'de 15 yaşındaki bir diğer çocuk da uyuşturucu bulundurmakla suçlanmış ve çıplak aramaya maruz kalmıştı. Verilere göre son 5 yıl içerisinde 18 yaşın altındaki 13 binden fazla çocuk çıplak aramaya maruz bırakıldı.