29 Mart 2024 Cuma

CIA'de çocuk istismarının da olduğu cinsel suçların üstü örtülüyor

CIA personelinin en az onunun çocuk istismarını da içeren cinsel suçlar işlediği ancak "devlet sırının açığa çıkacağı" iddiasıyla suçların üstünün örtüldüğü ortaya çıktı. 

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'ye ait gizliliği kaldırılan belgelerde, kurum personelinin çocuk istismarını da kapsayan cinsel suçlar işlediği ancak bu suçların üstünün "devlet sırlarını ortaya çıkaracağı" iddiasıyla kapatıldığı ortaya çıktı. 

Gizliliği kaldırılan raporlara göre CIA, son 14 yılda kendi çalışanlarının ve sözleşmeli personelinin en az 10'unun çocuk istismarını da içeren cinsel suçlar işlediğine dair kanıtlar topladı. Bu olayların çoğu kovuşturma için yargı makamlarına havale edilmiş olsa da, içlerinden sadece biri tek bir suçla itham edildi. Savcılar, davaların geri kalanlarını kurum içinde ele alınmak üzere CIA'ye geri gönderdi. Bu da çok az kişinin iş kaybının ötesinde cezai bir sonuçla karşı karşıya kaldığı anlamına geliyor.

Euronews Türkçe'nin haberine göre teşkilatta, çocukları da kapsayan cinsel suçların ele alınışı ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi gibi diğer federal kurumlardan farklılık gösteriyor. CIA çalışanları, olası davaların devlet sırlarını açığa çıkaracağı iddiasıyla teşkilatın personeli hakkında kovuşturma yapılmasına izin vermeyerek direndiğini söylüyor. Bilgiler, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası yoluyla elde edilen yüzlerce kurum içi rapora dayanıyor.

Çocuğa yönelik cinsel istismar, taciz, tecavüz suçu işleyen ve bunları videoya alan kurum çalışanları sadece işten çıkarılıyor. Bu arada CIA'ye ait belgeler, iç müfettişlerin çocukları da içeren cinsel suçların kanıtlarını ortaya çıkardığını ancak federal savcıların hiçbir suçlamada bulunmadığını gösteriyor.

Ayrıca yayınlanan belgelerde CIA personelinin adı ya da hangi görevde olduğu belirtilmiyor.