25 Kasım 2024 Pazartesi

Çerkezoğlu'dan SGK'ya: Emekliler ile çalışanlar arasında sosyal uçurum oluşturdunuz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, SGK'nın siyasi iradeye tabi olduğunu ve sürekli değiştirilen yasalar ile emekliler ile çalışanlar arasında uçurum yaratıldığını belirtti. Çerkezoğlu, adil, özerk ve halktan yana SGK anlayışı istedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konferesyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 5. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.
 
Anayasa'ya aykırı düzenlemelerle SGK'nın özerkliğinin tamamen ortadan kalktığını söyleyen Çerkezoğlu, SGK'nın gerçek anlamda idari ve mali özerkliğe sahip olması gerektiğini ifade etti.
 
Düzenleme yapılırken iktidarın DİSK dahil kimseden görüş almadığına değinen Çerkezoğlu, "Mutabakat sağlanmadan yapılan Anayasaya aykırı değişiklik, sosyal güvenlik kavramının özüne aykırıdır" dedi.
 
GENEL KURUL İŞLEVSİZ
 
Genel kurulun görevlerini yerine getirmediğini belirten Çerkezoğlu, "Genel kurulumuz karar alamıyor, denetim yapamıyor ve ibra yetkisi yok" diye ifade etti.
 
"Yönetim Kurulu üyelerinin yarısı başkan ve başkan yardımcıları dahil hükümet tarafından belirleniyor. Kararlar oy çokluğu ile alınıyor ve eşitlik halinde başkanın oyu kararı belirliyor" diyen Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu'nun tamamen siyasi iradeye bağlı olduğunu kaydetti.
 
Çerkezoğlu, "Sosyal Güvenlik Kurumu, genel kurulu yetkisiz, yönetim kurulu hükümet tarafından belirlenen idari, mali ve siyasi vesayete tabi bir kurum niteliğinde" dedi.
 
SGK SİYASİ İRADEYE TABİ
 
SGK'nın idari ve mali açıdan cumhurbaşkanlığına bağlı bir kuruluş olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "İdari ve mali açıdan özerklikten söz edebilmek için prim ödeyenlerin ve emeklilerin temsilcilerin SGK'de karar ve yetki sahibi olması lazım.  Mevzuat bize burada konuşma imkânı veriyor ancak ne yetki ne de karar hakkımız var" dedi.
 
10 yıl içinde 48 ayrı yasa ile değişiklik yapılarak sosyal güvenlik mevzuatının yaz boz tahtasına dönüştürüldüğünü vurgulayan Çerkezoğlu, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar"ın emekliliğinin geçiktirilmesinin hukuksuzluk olduğunu belirtti.
 
Sosyal güvenlik mevzuatını halkın ve çalışanların anlamadığını çünkü çok karmaşık olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Gerek sosyal sigortalar gerekse genel sağlık sigortası açısından sigortalılar, emekliler ve hak sahipleri arasında yararlanma koşulları, aylık ve gelir açısından önemli farklılıklar söz konusudur" dedi.
 
EMEKLİLER İLE ÇALIŞANLAR ARASINDA UÇURUM VAR
 
Emekliler ve hak sahipleri arasında ciddi eşitsizliklerin olduğunu ve bu durumun sosyal hukuk devleti anlayışında kabul edilemez olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, emekli olmayı zorlaştıran ve emekli aylık ve gelirlerini düşürecek düzenlemelere dikkat çekti. 
 
5510 sayılı yasa ile aylık bağlama oranlarının, güncelleme katsayısının ve alt sınırının düşürüldüğünü belirten Çerkezoğlu, "Emekli aylık ve gelirlerin artırılması enflasyon ile sınırlandırıldı, mili gelirden pay verilmedi" diye konuştu. 
 
HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR
 
"SGK verilerine göre en düşük emekli aylığının asgari ücrete oranı son 10 yılda yüzde 25 geriledi" diyen Çerkezoğlu, emeklilerin ülkenin büyümesinden pay alamamasının büyük haksızlık olduğunu ifade etti. 
 
"Harcamaları kısmak ve gelirleri artırmak üstüne kurulu" düzenlemelerle emekli olmanın zorlaştığını ve emekli aylık ve gelirlerinin düşürüldüğünü söyleyen Çerkezoğlu, sağlık hizmetlerinde de sigortalıların katkı paylarının artmasını, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesini ve hastaların müşteri olarak görüldüğünü söyledi.
 
ADİL BİR SGK DÜZENLEMESİ
 
Çerkezoğlu, taleplerini ise şöyle sıraladı:
 
"- İdari ve mali açıdan gerçek anlamda özerk, yapısı TBMM tarafından düzenlenebilen bir SGK
 
- SGK Genel Kurulunun denetim, karar ve ibra organı olması
 
- SGK yönetim kurulunda çoğunluğun çalışan ve emekli temsilcilerinden oluşması
 
- Sosyal güvenlik sisteminin emekliliğe erişimi kolaylaştıracak ve emeklilerin insanca yaşamasını sağlayacak şekilde değiştirilmesi
 
- İşverenlere sağlanan SGK prim desteğinin asgari ücretliler için de sağlanması
 
- Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen sorununun çözülmesi"