29 Mart 2024 Cuma

Çay üreticileri: Çay Kanunu yasa tasarısı geri çekilsin

Fındıklı'da bir araya gelen çay üreticileri Çay Kanunu'nun derhal geri çekilmesini istedi. Çay üreticileri, "Sözleşmeli tarım politikalarıyla bir bölümümüzü kendi toprağımızda işçi olarak köle koşullarında çalıştırmayı, bir bölümümüzünde toprağına el koymayı hesaplıyorlar. Bizler çay üreticileri ve işçileri olarak çayda yaşadığımız sorunlarımızı çözmek için güçlerimizi birleştirmek ve mücadele etmek dışında bir seçenek bırakmıyorlar" dedi. 

Çay üreticilerinin kendilerini özel sektöre mahkum etmek anlamına gelen Çay Kanunu tasarısına karşı mücadelesi sürüyor. Rize'nin Fındıklı ilçe meydanında, "Çay Kanunu yasa tasarısı geri çekilsin" yazılı pankart ve "ÇAYKUR halkındır tasfiye edilmez", "Çay politikasında belirleyici üretici ve işçi olmalıdır", "Çayda kota, kontenjan dayatmalarına son verilmelidir" taleplerinin yer aldığı dövizlerin taşındığı eyleme ESP, EMEP, Sol Parti, CHP, Tüm Emekliler Sendikası, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Gıda-İş Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu'nun da olduğu çok sayıda kişikatıldı. 

Açıklama yapan Osman Kurt, 2010 yılında gündeme gelen, bölge halkının tepkileri sonucu geri çekilen çay kanunu yasa tasarısının 12 yıl sonra siyasi iktidar tarafından yeniden gündeme getirildiğini söyledi. Kurt, "Bu kanun tasarısı sadece 210.000 çay üreticilerini değil, çay üretiminde çalışan binlerce işçinin de geleceği karartılıyor. Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan çay bu yasa tasarısı ile bir avuç özel çay sanayicilerinin kontrolünü bırakılıyor. Hem çay üreticilerine hem de Çaykur işçilerine son darbeyi vurup çay üretimini bütünüyle serbest piyasanın kaderine terk etmek istiyorlar" dedi. 

2001 krizinde 15 günde 15 yasa çıkarılarak tekel ve şekerde yapılan özelleştirmeleri hatırlatan Kurt, "Sözleşmeli tarım politikalarıyla bir bölümümüzü kendi toprağımızda işçi olarak köle koşullarında çalıştırmayı, bir bölümümüzünde toprağına el koymayı hesaplıyorlar. Bizler çay üreticileri ve işçileri olarak çayda yaşadığımız sorunlarımızı çözmek için güçlerimizi birleştirmek ve mücadele etmek dışında bir seçenek bırakmıyorlar. Bunun için üreticisi, işçisi, esnafı, genci ve kadınıyla çaydaki taleplerimizi yönetenlerimize yüksek sesimizle iletmeliyiz. Hazırlanan çay kanunu yasa tasarısı bizleri değil çay sanayicilerini temsil etmektedir. Tasarı derhal geri çekilmelidir" dedi. 

Halka ait olan ÇAYKUR'un satılamayacağının altını çizen Kurt, şöyle devam etti: "Çay kanun tasarısı tüm taraflar; çay üreticileri, sendikalar, ÇAYKUR ve özel sektör işçileri, Ziraat odası, üniversiteler, siyasi partiler, oda ve meslek örgütler, muhtarlar, kooperatifler dahil edilerek yeniden tartışılmalı, uzlaşı ile üreticileri, İşçileri, yöre halkını koruyan bir amaçla gündeme getirilmeli ve mecliste bulunan partilerin anlaşmalarıyla çıkarılmalıdır. Bunun dışında yapılacak her girişim ne çay üreticilerinin, ne çayda çalışan işçilerin ne de yöre halkının çıkarına olmaz. Hep birlikte sorunlarımıza sahip çıkalım ve başaralım."