3 Mayıs 2024 Cuma

'Buse'nin ameliyatı neden engelleniyor?'

Cinsiyet geçiş operasyonu "Acil değil" denilerek Adalet Bakanlığı tarafından engellenen Buse'nin durumu, bakanlık gündemine taşındı. HDP milletvekili Kerestecioğlu, Bakan Gül'e "Mahkeme kararına rağmen ameliyatın yapılması neden engelleniyor?" diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "cinsiyet geçiş operasyonu" Adalet Bakanlığı tarafından engellenen Buse'nin durumunu bir soru önergesi ise Adalet Bakanı Abdullah Gül'ün gündemine taşıdı.
 
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Erkek Hapishanesi'nde tutulan trans kadın Buse, 2,5 yıl önce "cinsiyet geçiş" ameliyatı olabilmek için dava açtı. Mahkeme, ameliyatın  "kişinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu"nu tespit ederek, izin verdi. Ancak mahkeme kararına rağmen Adalet Bakanlığı, "Ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur" diyerek Buse'nin hastaneye sevkini gerçekleştirmedi. 
 
Cinsiyet geçiş operasyonu gerçekleşmediği için erkek hapishanesinde5 yıldır tek başına tecrit koşullarında tutulan Buse, havalandırma ve diğer sosyal aktivitelerden yeterli personel olmadığı gerekçesiyle yararlandırılmıyor. 
 
Milletvekili Kerestecioğlu, tahliye edilmesine en az 15 yıl olan Buse'nin talebinin "Çıkınca olursun" denilerek karşılanmamasının hak ihlali olduğunu belirtti, "Buse’nin tek talebi ameliyatların gerçekleşmesi ve sonrasında kadın hapishanesine nakledilmektir."
 
Adalet Bakanlığı'nın ameliyat izni vermemesinin "mahpusun sağlık hakkının ihlali" olarak görülüp görülmediğini gören Kerestecioğlu, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:
 
"Mahkeme kararı olmasına rağmen bakanlığınızın Adli Tıp Kurumu'ndan yeniden görüş istemesinin gerekçesi nedir?
 
Cinsiyet geçiş ameliyatı dışında bir ameliyat söz konusu olduğunda, mahkeme kararına rağmen yeniden görüş istenmesi rutin bir uygulama mıdır?
 
Bir mahpusun havalandırma ve diğer sosyal aktivitelerden yeterli personel olmadığı gerekçesiyle yararlandırılmamasını, diğer mahpuslarla sosyalleşmesinin 'güvenliği sağlanamayacağı' gerekçesiyle 
 
engellenmesini ayrımcılık olarak görüyor musunuz?
 
 LGBTİ+ mahpusların ayrımcılığa uğramasını engellemek üzere Bakanlığınız tarafından nasıl tedbirler alınmaktadır?"