19 Nisan 2024 Cuma

Buldan ve Sancar'dan erken seçim çağrısı

Buldan ve Sancar, iktidarın halklara düşman sermaye odaklı politikalarına ilişkin bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, erken seçim çağrısı yaptı. 

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kesin Hesapları'nın Genel Kurul görüşmeleri başladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar söz aldı. 

Buldan, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'ne dair değerlendirmelerde bulundu. Buldan, tutuklu siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, İdris Baluken, Gültan Kışanak, Leyla Güven, Ayşe Gökkan ve tüm tutuklu arkadaşlarını anarak, söze başladı. Görüşülmekte olan bütçenin, geçim derdindeki halkın değil, seçim derdindeki bir iktidarın bütçesi olduğunu söyleyen Buldan, "Halkın bütçe hakkının yok sayıldığı, katılımdan uzak, sarayın emir ve isteğine göre hazırlanan bir bütçedir. Asgari ücret artışı başta olmak üzere grubumuzun bütçeye ilişkin verdiği tüm değişiklik önergeleri bir bir ret edildi, çünkü bu bütçe retçi iktidarınızın retçi bütçesidir" dedi. 

SANCAR: SİSTEMİNİZ DEMOKRATİK BİR GELECEĞE KARŞI DUVARDIR
İktidarın savaş ve sermaye odaklı politikalarını hatırlatan Buldan, "Mutlak güç ve otoriteyle bu ceberut düzeni ayakta tutmak için kaynakları askeri güvenlikçi politikalara ayıran anlayış, krizin sebebidir. Bir asırlık tekçi, inkarcı, otoriter sistemin, vesayetin ve statükonun yeni sahipleri olarak, bir yüz yıl daha bu sistemi ayakta tutma çabası içerisinde olduğunuzu biliyoruz. Sisteminiz, bu ülkenin tüm kurucu halklarının, ötekileştirilen, tekleştirilmek istenen kimliklerin, inançların, yoksulların, emekçilerin ülke yönetiminde söz sahibi olmaması, eşit ortaklığa dayalı yeni bir yaşam ve demokratik bir gelecek oluşturmaması için örülen bir duvardır"  dedi. 

Ülke olarak büyük bir çöküş yaşandığını belirten Buldan, seçim çağrısı yaptı. Seçimin halklara tekçiliği dayatan düzenle, kimliği, dili, inancı ve kültürü reddedilmeden herkesin eşit ve özgürce birlikte yaşayacağı ortak gelecek arasındaki bir seçim olduğunu dile getiren Buldan, değişim gücünün halkların elinde olduğunu kaydetti. Buldan, şöyle devam etti: "Büyük değişime az bir süre kalmıştır. Ve bu büyük değişimin kapısını HDP şimdiden açmıştır. Milyonların iradesi ve umudu yeni bir dönemi başlatacaktır. Güneşi gülüşüne, direnişi yaşamına sığdıran kadınlar, cesaretini gelecekle buluşturan gençler, bu yüzyılı demokrasi ve özgürlük yüz yılına çevirmeyi başaracaktır."

SANCAR: BÜTÇE DAĞILIMINDA EN BÜYÜK RAKAM SAVAŞA GİDİYOR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da TÜİK verileriyle gerçeğin gizlenmeye çalıştığını söyledi. Bütçe rakamları incelendiği takdirde en büyük paylardan birinin güvenlik harcamalarını söyleyen Sancar, "Eğer bu savaş anlayışı Kürt sorununda güvenlikçi politikalarla bölgede her çatışma alanını fırsata çeviren yaklaşım olmasa, bütçede güvenliğe ayrılan pay ve oran çok daha küçük olacak. Biraz önce Eş Genel Başkanım Pervin Buldan da söyledi, kişine başına milli gelir 12 bin dolardan 8 bin dolara düşmüşse bunun temelin de Kürt sorunun da güvenlikçi politikaları ve bölgede izlenen savaş politikalar ile toplumsal barışı yok eden antidemokratik anlayıştır. Ülkeyi kutuplaştıran çoğulculuğu yok sayan farklılıkları tekleştirmeyi amaçlayan bu anlayışın ülkeye huzur getirmesi mümkün değildir. Huzur olmayan bir ülkede ekonomik refahın sağlanmasına imkan yoktur. Eğer denetimden uzak bir sistem kurarsanız bilin ki yolsuzluk da hırsızlık da alıp başına gidecektir. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, uçurumlarla anlatılacaktır. Tıpkı şimdi yaşadığımız durum gibi" ifadelerini kullandı. 

Çoklu krize karşı demokratik ittifaka ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sancar, "Biz buna geniş demokrasi ittifakı adını verdik. Ülkenin 3'üncü yolu, 3'üncü seçeneği olarak tanımladık ve orada yürüyoruz" dedi. Seçim çağrısı yapan Sancar, "Bu ülkeye demokrasiyi ve barışı getirecek büyük bir toplumsal birikim ve vicdan olduğuna inanıyoruz. Bu inancımızla yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.