17 Mayıs 2024 Cuma

Buldan Gazi Cemevi'ni ziyaret etti: İktidar Alevilerden özür dilemelidir

Grup Yorum üyesi Gökçek'in cenazesi sırasında polisin saldırdığı Gazi Cemevi'ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Buldan, ibadethanelere, cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğini vurgulayarak derhal özür dilenmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl yöneticileri, MYK üyesi Turgut Öker, milletvekilleri Garo Paylan, Hüda Kaya, Musa Piroğlu ve Zeynel Özen, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in cenaze törenine yönelik polis saldırısının gerçekleştiği Gazi Cemevi'ni ziyaret etti.

Cemevi görevlileriyle birlikte binada incelemelerde bulunan Buldan ve Uğurlu, yaşananlara dair bilgi aldı. Cemevi'nin bahçesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, saldırının 20 milyon Alevinin "eşit yurttaş olarak görülmemesinden kaynaklı gerçekleştiği" dile getirdi. Ziyarete gelen farklı inanç temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda saldırıyı kınadı.

'ALEVİLERE AZAP ÇEKTİRİLMİŞTİR'
Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İbrahim şahsında yapılanlar, aslında yüzyıllardır devam eden inkarcı anlayışın, baskıcı anlayışın, şiddetten yana olan, bölmeden, kutuplaştırmadan yana olan bir zihniyetin bir kez daha açığa çıktığını bize gösteriyor. İki gün önce buraya bu Cemevi'ne Alevi yurttaşlarımızın kutsal mekanlarına, Alevi yurttaşlarımızın iradesine büyük bir saygısızlık yapılarak buraya saldırı gerçekleşmiş, şurada cenaze bölümü olan mekanının içine girilmiş ve burada yaşamını yitiren, hakka yürüyen İbrahim'in cenazesi kaçırılmış, Kayseri'ye götürürken bile kemikleri sızlattırılmış, Alevi yurttaşlarımıza azap çektirilmiştir" dedi. 

Sistem, siyasi iktidar bu kutuplaştırmayı, yok saymayı, inançlara saldırıyı sadece Aleviler üzerinde değil bugün Türkiye'de farklı düşünen, farklı mezhepler, inançlar üzerinde de uyguladığını söyleyen Buldan, "İlk defa karşılaştığımız bir durum değildir. Daha önce de Aysel Tuğluk'un annesine yapılan büyük bir saygısızlık vardı. Hatun anne gömüldüğü yerden çıkarılmak istenmiş, cenazeye saygısızlık yapılmış, ölünün kemikleri sızlatılmıştı" diye belirtti.

'İKİNCİ BİR ÖLÜM DAYATILIYOR'
Mezarlara yapılan saldırılara da değinen Buldan, "Bugün özellikle Kürtlerin mezar taşları kırılarak, mezarları tahrip edilerek nasıl Kürtlere ikinci bir ölüm yaşatılıyorsa Alevi yurttaşlarımıza da İbrahim şahsında aynı azap aynı acı bir kez daha ölüm yaşatılmak istenmiştir. Bir insan öldükten sonra düşüncesi, fikirleri, ideolojisi ne olursa olsun üzerinden hüküm kalkmıştır. Bir ölü üzerinden hüküm varsayarak, onu suçlu ilan etmek hem cenazeye hem ölüye yapılan büyük bir saygısızlıktır. Yapılan bu saldırı ve saygısızlığın karşısında sessiz kalmayacağız. Hiçbir dinde, kitapta, ayette, surede ölüye saygısızlık diye bir şey yoktur, olmaz da. Ama bugünkü siyasi iktidar, özellikle son zamanlarda yaptıklarıyla birlikte aslında dini siyasete alet etmekle birlikte dine büyük bir saygısızlık yapmaktadır. Bu ülkede Kürtlerin mezar taşları kırılırken, Alevilerin cemevleri basılırken, Ermenilerin kiliselerine saygısızlık yapılırken bunlar karşısında sessiz kalmayacağız" diye konuştu.

Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aleviler şahsında cemevlerine yapılan saldırı aynı zamanda Sünnilere, camilere yapılan saldırıdır. Çünkü cemevleri Aleviler için neyse, camiler de Sünniler için aynıdır, kiliseler Ermeniler için aynıdır. Hepsi kutsaldır, hepsi değerlidir. Cemevlerinde, camilerde, kiliselerde insanlar Allah ile baş başa kalırlar ibadetlerini yerine getirirler. Bunun arasına kulun girmesi ve saygısızlık yapılması büyük bir utançtır.

'DİYANET ÖLÜYE VE MEZARLARA SALDIRIDA SESSİZ'
"Haddi olmayan her konuda konuşan Diyanet, ölüye ve mezarlara yönelik saldırılar karşısında sessizdir. Dikkat edilmesi gereken şey şudur, Diyanet İşleri Başkanı bütün bu yaşananlar karşısında sessizliği koruyor. Haddi olmayan her türlü konuda konuşan, alanına girmeyen her türlü konu üzerinde söz söyleyen Diyanet İşleri Başkanı cemevlerine yapılan saldırıda, Kürtlerin mezar taşları kırıldığında sessiz kalmış ve bunu onaylamıştır. Oysa tam da konuşulması gereken şeylerin yeri ve zamanıdır. İşte hem Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu sessizliğini ve siyasi iradenin bu saygısızlığını biz HDP olarak asla kabul etmiyoruz, bunun karşısındayız, siyasi ve hukuki gelişmeleri yakından takip edip bunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz."

İNANCI YAŞAMA HAKKI
Cemevlerine, camilere, kiliselere, sinagoglara saldırı yapılamayacağını vurgulayan Buldan, "Bunlar en kutsal mekanlardır. Çünkü bu ülkede bizler 82 milyon insanla farklı mezhepleri, inançları, kimlikleri oluşturuyoruz. Bu ülkede sadece Türkler ve Sünniler yoktur; Aleviler, Ermeniler, Süryaniler de vardır. Herkes kendi inancını dilediği şekilde kendi kutsal mekanlarında yerine getirmek ve bunu Allah'la paylaşma hakkına sahiptir. Bu mekanlar da bunun içindir. Bu yapılan saldırıyı, Gazi Cemevi'ne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" diye belirtti.

İKTİDAR ÖZÜR DİLEMELİ
İktidarın saldırı karşısında Alevilerden özür dilemesini isteyen Buldan, "Evet bugün bir özre ihtiyaç vardır. Bu özür Alevi halkından dilenmelidir. Cemevleri yönelik saldırılardan dolayı özür dilenmelidir. Cenazelerine saldırılan insanların ailelerinden özür dilenmelidir. Mezar taşları kırılan insanların ailelerinden özür dilenmelidir. Böyle bir şeye asla ve asla bir daha cürret edilmemelidir. Hepimizin kimliğine saygı duyulması gerekiyor" diye kaydetti.