20 Nisan 2024 Cumartesi

Brezilya polisi şizofreni hastasını katletti

Brezilya polisi, şizofreni hastası Genivaldo de Jesus Santos'u polis aracının bagajına sıkıştırıp gaz bombasıyla boğarak katletti. Katliama karşı tepki gösteren Brezilya halkı, sokaklara döküldü.

Brezilya'nın Umbaúba kentinde 38 yaşındaki siyahi Genivaldo de Jesus Santos, motosikletiyle seyahat ederken polisler tarafından durduruldu. Şizofreni hastası olduğunu belirtmesine rağmen saldırgan davranışlar sergilediğini iddia ederek Santos'u gözaltına almak isteyen polisler, bir aracın bagajına sıkıştırdıkları Santos'un üzerine gaz bombası atarak katletti. Yapılan otopside de Santos'un solunum yetmezliğinden hayatını kaybettiği doğrulanırken, katliam anına ait görüntüler de açığa çıktı. Görüntülerde, Santos'un yardım çığlıklarına ve etraftaki insanların tepkisine rağmen iki polisin gaz dumanı çıkan bagajın kapısını sıkıca tutarak Santos'u hareketsiz bıraktığı görülüyor.

Geçen hafta da çetelere dönük bir operasyonda 21 kişi polis tarafından katledilmişti. Brezilya halkı, polisin katliam hedefiyle hareket ettiğini söyleyerek, iktidardan hesap sordu. Ülkenin pek çok kentinde sokaklara çıkan binlerce kişi, Santos için adalet istedi ve ölümlerin son bulması çağrısında bulundu.