29 Mart 2024 Cuma

Birleşik Krallık'ta yarım milyon işçi greve çıktı

Birleşik Krallık'ta işçi ve emekçiler son on yılın en geniş katılımlı genel grevine çıktı. Enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen yarım milyon işçi ve emekçi, hükümet gerekli adımları atmadığı takdirde grevlerin devam edeceği uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık'ta yarım milyonu aşkın işçi ve emekçi, düşük ücretlere, ağır çalışma koşullarına ve hükümetin grev yasaklama çabalarına karşı iş bıraktı. Eğitim emekçilerinin öncülük ettiği genel grevde, 300 bin eğitim emekçisi iş bıraktı. Eğitim sektörü dışında, ulaşım işçileri, itfaiyelerde ve kamu kuruluşlarında çalışan on binlerce kamu emekçisi iş bırakırken, gelecek hafta hemşireler, ambulans çalışanları, acil durum operatörleri başta olmak üzere yüz binlerce sağlık emekçisi greve çıkmayı planlıyor.

Greve çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, başkent Londra başta olmak üzere İngiltere, İskoçya ve Galler'in dört bir yanında yürüyüşler düzenledi. Grevlere ve eylemlere katılımın son on yılın en yüksek seviyesinde olduğu kaydedilirken, binlerce öğrenci de sokaklara dökülerek, grevdeki öğretmenlerine destek verdi.

Grev sonucu ülke çapında binlerce okul kapalı kaldı, toplu taşıma büyük ölçüde sekteye uğradı ve hükümet kamu kuruluşlarında grev kırıcı olarak askerleri çalıştırdı.

Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Genel Sekreteri Mary Bousted, Reuters'a verdiği demeçte, öğretmenlerin greve çıkmaktan başka bir seçeneği olmadığının altını çizdi ve hükümetin ücretlerde zam yapmayı reddetmesi sonucu pek çok öğretmenin istifa ettiğini, kalan öğretmenlerin de çalışma koşullarının ağırlaştığını anlattı.

Son 12 yıl içerisinde öğretmenlerin ücretlerinde yıkıcı bir düşüş olduğunu belirten Bousted, öğretmenlerin "Yeter artık, bu gidişat değişmek zorunda" dediğini kaydetti.

Greve çıkan işçi ve emekçiler, enflasyon üzerinde ücret artışı talep ediyor.

Birleşik Krallık'ta enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10'a çıkmasıyla, 2022 yılı boyunca ülke çok sayıda greve sahne oldu. Özellikle yaz boyu sağlık, ulaşım, posta ve lojistik sektöründe yoğunlaşan ve topluca "Huzursuzluk yazı" (Summer of discontent) olarak adlandırılan grevler gerçekleşirken, siyasi krizde olan Muhafazakar Parti iktidarı, işçi ve emekçilerin taleplerine kulak tıkadı. Son olarak "Grevler/Minimum servis düzeyleri yasası"nı Avam Kamarası'ndan geçiren Rishi Sunak hükümeti, bu yasayla grevdeki işçi ve emekçileri hedef gösteriyor ve grev hakkını gasp ediyor.

Birleşik Krallık halkı, Muhafazakar Parti iktidarının grevlere yaklaşımına tepki duyuyor. Son anketlere göre, Muhafazakar Parti, ana muhalefette yer alan İşçi Partisi'nin en az 25 puan gerisinde.