7 Eylül 2024 Cumartesi

Birleşik Krallık'ta 5 çevre aktivistine hapis cezası

Birleşik Krallık'ta fosil yakıtlara karşı 2022 yılında M25 otoyolunu 4 gün boyunca kitleyen 5 çevre aktivistine hapis cezası verildi.

Birleşik Krallık'ta fosil yakıtların kullanımının sonlandırılmasını talep eden "Just Stop Oil" aktivistleri, 2022 yılının kasım ayında peş peşe 4 gün boyunca M25 otoyolunda eylem yapmış, 45 aktivist yol üzerindeki köprülere tırmanarak, polisi uzun bir süre trafiği kesmek zorunda bırakmıştı.

Eylem nedeniyle yargılanan aktivistlerden Roger Hallam, Daniel Shaw, Louise Lancaster, Lucia Whittaker De Abreu ve Cressida Gethin'e hapis cezası verildi.

Aktivistlerin eylemi planlamak için gerçekleştirdikleri Zoom toplantısı bir Sun gazetesi muhabiri tarafından kaydedilerek polise teslim edildi. Mahkeme başkanı, toplantıda yapılan tartışmalardan yola çıkarak, eylem öncesinde detaylı bir planlama yapıldığına işaret etti.

Mahkeme başkanı, bu aktivistlerin, "duyarlı kampanyacıyla fanatik arasındaki çizgiyi aştığını" belirterek, Roger Hallam'a 5 yıl, diğer 4 kişiye ise 4'er yıl hapis cezası verdi.

5 aktivist hakkında verilen kararın, son hükümetin büyük eylemlerin önünü kesmek için "toplumda rahatsızlık yaratmak amacıyla komplo kurmak" suçlamasını yasalara eklemesi sonrası verilen en uzun süreli hapis cezası olduğuna dikkat çekildi.