26 Nisan 2024 Cuma

Binlerce Ekvador yerlisi başkente yürüdü

Devlet Başkanı Lasso'nun ekonomi ve sosyal politikalarına tepki gösteren binlerce Ekvador yerlisi, başkent Quito'ya yürüdü.

Günlerdir Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun ülkeyi sefalete mahkum eden ekonomik ve sosyal politikalarına tepki gösteren Ekvador halkı sokaklara dökülmeye devam ediyor. İktidarın OHAL ilanını tanımayan binlerce Ekvador yerlisi, Machachi'den başkent Quito'nun merkezine yürüdü. 

Yerli kabileler, yürüyüş boyunca hükümetin halkın on acil talebini karşılaması çağrısında bulundu. Yürüyüş boyunca polisin saldırı ve engellemelerine direnen yerliler, yol üzerinde barikatlar kurarak ateşe verdi. Lasso'nun istifa etmesini isteyen yerliler, hükümetin eylemlere cevap olarak verdiği vaatlerin yetersiz olduğunu vurguladı. 

Ekvador halkı, diğer pek çok kentte de sokağa çıkarak akaryakıt fiyatlarında indirim, doğa talanına yol açan petrol ve maden endüstrilerinin genişlemesinin durması, küçük ve orta ölçekli çiftlik ve tarım alanlarına daha çok destek sağlanması taleplerini yükseltti. Eylemlerde bugüne dek en az 55 kişi polis saldırısı sonucu yaralandı.

Halk, pek çok noktada petrol rafinerilerine girerek üretim akışını da durdurdu. Kamu iktisadi devlet teşekkülü olan petrol firması Petroecuador zorunlu sebeplerden ötürü üretime ara vermek zorunda kaldığını açıkladı.