20 Mayıs 2024 Pazartesi

Beştaş'tan Pakdemirli'ye: Ilısu Barajı ile amaçlanan ne?

HDP Siirt Milletvekili Beştaş, "güvenlik" gerekçesiyle yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle yok olma tehdidi altında bulunan Botan Vadisi'ne ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi. Beştaş ayrıca Meclis'e soru önergesi verdi. 

Botan Vadisi "güvenlik" gerekçesi ile yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle yok olma tehdidi altında. Halihazırda baraj yapımı nedeniyle Botan Köprüsü çöktü bağlantı yolları kapandı bundan dolayı bölge halkı ulaşımda ciddi sorunlar yaşıyor. Köylüler evlerine dahi ulaşamazken, sağlık ve eğitim başta olmak üzere sosyal ve ekonomik olarak da önemli bir mağduriyetle karşı karşıya.

Siirtliler için önemli yaşam alanlarını bünyesinde barındıran Botan Vadisi'nin korunması hayati önemde. Çünkü, vadinin her iki yakasında bulanan 47 köy, ekilip biçilen bahçeler, tarım alanları, meralar, piknik alanları, barajlarla birilkte sular altında kalacak. Olası bu tehlike bölgesi halkını ekonomik, sosyolojik ve kültürel açıdan etkileyecek.

Mevcut durumda Şirvan'dan başlayarak Cizre'ye kadar yapılacak olan bu barajlardan Çetin, Limak, Kirazlı ve Pervari barajları bitmiş, geriye kalanlardan ikisi proje diğerleri ise yapım aşamasında. Barajların bölgeye ekonomik bir katkı sunmadığı gibi, bölgenin ekosistemine ve halkına ciddi boyutlarda zarar veriyor. Barajların ancak gereklilik halinde yapılması meşru iken "güvenlik gerekçesi" ile baraj yapılan bölge halkının yaşamsal pek çok hakkına açık müdahalede bulunuluyor.

Diğer yandan barajın sadece yapım süresince yaratacağı istihdam ise olası zararlarla birlikte değerlendirildiğinde uzun vadede ekonomik bir katkı sağlamayacağı açık. Sadece baraj yapımını üstlenen firmalar açısından maddi kazanım söz konusu iken; bölgenin tarihi, turistik, ekonokim ve sosyal kazanımlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

HDP'DEN MECLİS ARAŞTIRMASI VE SORU ÖNERGESİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, "güvenlik" gerekçesiyle yapılan Ilısu Barajı'ndan ötürü yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan Botan Vadisi ile birlikte sular altında kalan Botan Köprüsü, han, kale, cami, değirmen, kilise kalıntısı, arkeolojik kazı alanları; vadinin her iki yakasında bulunan köyler, bahçeler, tarım alanları, meralar, piknik alanlarına ilişkin çalışmalar yürütülmesi ve halkın yolların kapanması nedeniyle ulaşım hakkından yararlanamaması, yaşam alanlarının yok olmasından kaynaklı zorunlu göç etmek durumunda kalması, bölge halkının ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, eğitim gibi maruz kaldıkları ve kalacakları mağduriyetlerin tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Beştaş, ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine soru önergesi de verdi.

Beştaş'ın Pakdemirli'ye yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:
- Ilısu Barajı'nın yapılması ile amaçlanan nedir? Ilısı Barajı ile bölge halkına vaat edilen nedir?
- Botan Vadisine yapımı tamamlanan ve yapılması planlanan barajların eko sisteme verdiği ve vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Şayet böyle bir çalışma yapılmadıysa neden yapılmamıştır Bu konuda önlemler alınması gündeminizde olacak mıdır?
- Ilısu Barajının yapım çalışmalarından kaynaklı olarak kaç aile göç etmek durumunda kalmıştır? Oluşan bu mağduriyetin giderilmesi için neden çalışma yapılmıyor?
- Botan Vadisinin koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar yapılacak mıdır?