18 Mayıs 2024 Cumartesi

Beşar Esad İran'ı ziyaret etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye'deki savaşın başlamasının ardından geçen sekiz yılda ilk kez Rusya dışında bir ülkeyi ziyaret etti.
Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından beri Rusya dışında yurtdışı seyahati yapmayan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ilk kez İran'a gitti. Esad bölgedeki en yakın müttefiki olan İran'a ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile bir araya geldi.
 
Esad, İran'ın lider kadrosuna ve İran halkına savaş boyunca Suriye'ye verdikleri destek için teşekkür etti. Suriye ve İran devlet televizyonları, Beşar Esad ve Hamaney'in birbirleriyle kucaklaştığı, Esad'ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de el sıkıştığı görüntüleri yayınladı. Suriye devlet televizyonu iki liderin "iki dost ülkenin çıkarları için tüm düzeylerde işbirliğine devam etme" konusunda görüş birliği içinde olduğunu aktardı.
 
'BATI BİZİ ALIKOYAMAYACAK'
 
Suriye devlet televizyonuna göre Esad, Hamaney'e, "bölge ülkelerinin Amerika önderliğindeki batılı güçlerin Suriye ve İran'a karşı kaosu körükleme arzularını yerine getirmemeleri gerektiği" mesajını verdi. Devlet televizyonuna göre Esad, "Batının gerilimi tırmandırması İran ve Suriye'yi kendi çıkarlarını savunmaktan alıkoymayacak" şeklinde konuştu.
 
İran devlet medyasına göre de Hamaney Esad'ı İran, Suriye ve Hizbullah arasındaki ittifakı güçlendiren bir kahraman olarak niteledi. İran televizyonuna göre Hamaney, "İran İslam Cumhuriyeti Suriye hükümetine ve ulusuna yardımı İsrail'e karşı direniş hareketine yönelik bir destek olarak görmektedir. Bunu yapmaktan da gurur duymaktadır" ifadelerini kullandı.