4 Mayıs 2024 Cumartesi

Bern'de ırkçılık karşıtı panel düzenlendi

Bern Halkevi, İGİF Eşbaşkanı Hüseyin Torun ve SKB Temsilcisi Hülya Yalçın'ın katılımıyla "Irkçılığa hayır dayanışmaya evet" paneli düzenledi.
AvEG-Kon'un "Irkçılığa hayır dayanışmaya evet" şiarıyla başlattığı kampanya çalışmaları devam ediyor. İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu'na (İGİF) bağlı Bern Halevi tarafından konuya ilişkin panel düzenledi.
 
Panele, İGİF Eşbaşkanı Hüseyin Torun ve SKB Temsilcisi Hülya Yalçın katıldı. Moderatörlüğünü Kürt-Türk İsviçreliler Kültür Derneği (KUTÜSCH) adına Türkan Balaban Çilingir'in yaptığı panele çok sayıda kişi katıldı.
 
Kampanyaya ilişkin bilgilendirmenin yapıldığı panelde, ırkçılığın göçmen politikalardan kaynaklandığı belirtildi. Göçmenlerin bu konuda duyarsız oldukları ve ırkçılık tehlikesinin farkında olunmadığına dikkat çekilen panelde, bunun da hem politikacılar hem de ırkçıların elini güçlendirdiği ifade edildi. Irkçıların ve faşistlerin arkasında devletler olmadan ırkçılığın ve faşizmin yaşaması ve ayakta durmasının mümkün olmadığı ifade edilen panelde, emperyalist ve kapitalist devletlerin kriz dönemlerinde ırkçılık ve faşizmin tırmanışa geçtiğini ve bundan dolayıda 10 yılı aşkındır süren küresel krizin Avrupa'da ırkçılığın ve faşizmin yükselmesine, güçlenmesine, birçok ülkede iktidara gelmesine neden olduğu belirtildi.
 
Irkçı saldırılar ve partilerin hangi ülkelerde ne oranda oy aldıklarını açıklayan panelistler, Akdeniz ve Ege Denizi'nde göçmen dramlarının yaşandığını ve yaşamaya devam ettiğini de dile getirdiler. İsviçre'de ırkçılığı ve faşizmi cesaretlendiren ve güç veren yasaların üzerinde durarak ve bunların hangi biçimlerde ırkçı bir içeriğe sahip olduklarını açıkladılar.