18 Ekim 2024 Cuma

Bern Kadın Dayanışması: Türkiye'deki kadın katliamlarına sessiz kalmayacağız

Bern Kadın Dayanışması, Türkiye'de AKP iktidarı döneminde erkek şiddetinin yüzde bin 400 arttığına dikkat çekerek, "Bizler yurtdışında yaşayan kadınlar olarak Türkiye'de kızkardeşlerimiz için kaygılı, kadın cinaeytlerine karşı öfkeliyiz" dedi.

Bern Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla İsviçre'nin Bern şehrinde yan yana gelen kadınlar, Türkiye'de son süreçte artan kadın, LGBTİ+ ve çocuk katliamlarına, taciz ve tecavüz saldırılarına tepki gösterdi. "Türkiye'de, İsviçre'de ve her yerde kadın cinayetlerine son" diyen kadınlar, Ni Una Menos Meydanında buluştu.

AKP-MHP iktidarında erkek şiddetine cezasızlık politikası uygulandığını ya da kadın katillerine hafif cezalar verildiğine dikkat çekilen eylemde, bu politikalarla kadınlara, LGBTİ+'lara ve çocuklara yönelik şiddetin önünün açıldığı vurgulandı.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alan AKP-MHP iktidarı döneminde erkek şiddetinin yüzde bin 400 arttığı belirtilen eylemde, "Bern Kadın Dayanışması olarak, İstanbul Sözleşmesine geri dönülmesi ve uygulanması için mücadeleyi ve dayanışmayı yükselteceğiz" denildi.

Kadın cinayetlerinin sadece Türkiye'de değil, İsviçre'de, Avrupa'da ve tüm dünyada arttığına dikkat çeken kadınlar, tüm kadınları erkek egemen politikalara karşı örgütlü mücadeleye çağırdı.

"Biz yurtdışında yaşayan kadınlar olarak, Türkiye'deki kız kardeşlerimiz için kaygılı, kadın cinayetlerine karşı öfkeliyiz! Susmanın suça ortak olmak anlamına geldiğini bilerek susmuyoruz, sessiz kalmıyoruz ve var gücümüzle bağırıyoruz: Jin, jiyan, azadî" ifadelerine yer verilen açıklamanın ardından kadınlar, "Jin, jiyan, azadî" sloganını haykırdı.