25 Nisan 2024 Perşembe

Berlin'de anıt mezar ziyaretleri

Berlin'de ölümsüzleşen mezarları ziyaret edildi. Hitler faşizminden Berlin'i kurtarırken şehit düşen Kızılordu askerlerini, Luxemburg ve Liebknecht'in de olduğu KPD önderlerinin mezarlarını ziyaret eden komünist ve sosyalist gençler ölümsüzlerin yolundan yürümenin sözünü yineledi.

MLKP'nin "Kasım Şehitler Ayı" etkinliklerini sürdüren sosyalistler Almanya'nın Berlin'de anıt mezar ziyaretleri ve anmalar gerçekleştirdi. Kızılordu anıt mezarlığını, sosyalistler anıt mezarlığını ve Ernst Thälmann'ı ziyaret eden komünist ve sosyalist gençler, anıt mezarlara çiçekler bıraktı, başında saygı duruşu gerçekleştirdi ve onlara devrim sözü verdi.

Anıtmezar ziyaretleri için bir araya gelen sosyalistler, ilk önce Berlin'i Hitler faşizminden kurtarırken şehit düşen ve 7 binin üzerinde Kızılordu askerinin yattığı ve onların anısına Treptower Park'ta yapılmış olan görkemli anıt mezarlığı ziyaret etti. Saygı duruşu yapan sosyalistler, ardından "Kasım Şehitler Ayı"nda ölümsüzleri neden andıklarını, Kızılordu ve onun başkomutanı Stalin'in Hitler faşizmini yenilgiye uğratmadaki rolünü anlattılar.

Ardından Berlin'in Friedrichsfelde semtindeki Sosyalistler Anıt mezarlığını ziyaret etti. Almanya Komünist Partisi (KPD) önderlerinden 15 Ocak 1919'da katledilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in yanı sıra onlarca komünistin, sosyalistin mezarının olduğu Sosyalistler Anıtmezarlığı'na çicekler bırakan ve saygı duruşunda bulunan sosyalistler, burada da Rosa ve Karl'ın yaşamından kesitler aktardı, onların ideallerini gerçekleştireceklerini belirtti.

Son olarak Prenzlauer Berg semtindeki KPD önderlerinden Ernst Thilmann'ın anıtı ziyaret edildi. Burada da saygı duruşunda bulunan ve çiçekler bırakan sosyalistler, 28 Ağustos 1944 yılında 11 yıllık tutsaklığın ardından Buchenwald toplama kampında Hitler faşizmi tarafından katledilen Thälmann'ın yaşamından örnekler aktarıldı.

Kasım ayı boyunca ölümsüzleri anmaya devam edeceklerini belirten sosyalistler, Stalin gibi komünist önderler şahsında sosyalizme, komünizme ideolojik saldırıların yoğun olduğu günümüzde komünistleri, sosyalistleri sahiplenmeye devam etmenin, onlardan öğrenmenin, onların ideallerine bağlı kalarak mücadeleyi büyütmek olduğu belirtilerek, 20 Kasım'da Hamburg'da yapılacak olan "Ölümsüzlerimizin izinde kavgayı büyütmeye" gecesinde buluşma çağrısı yaptı.