23 Nisan 2024 Salı

Berlin'de 9 ev işgal edildi: Evler ihtiyacı olanlara

İnsanlar, kazançlarının giderek büyüyen bölümünü kira için harcamak zorunda kalıyor. Ama diğer taraftan boş evler de var. İnsanlar barınma sorunu yaşarken, boş duran ev istemiyoruz. Bu boş evlerin kiralarını ödeyemeyen ve evsiz kalan insanlar tarafından kullanılmasını istiyoruz. Almanya'nın başkenti Berlin'de solcu aktivistler, önceki gün 9 boş evi işgal etti. İşgaller "kentsel dönüşüm" kapsamında büyük sorun haline gelen konut sorununa karşı 6 semtte gerçekleştirildi. Amaç, işgal edilen evleri savunmak ve sosyal merkezlere dönüştürmek. Potsdam kentinde ise işgal girişimi başarılamadı. Daha önce de Stuttgart’da bir konut işgali gerçekleştirilmişti.
 
ETHA, işgal edilen Bornsdorfer Caddesi'ndeki 37B numaralı binanın önünde dayanışma için gelenlerle birlikteydi. Destek için gelen 200 kişi binanın girişinde aktivistler için yiyecek ve ihtiyaç paketleri hazırlıyordu. Paketler daha sonra iplerle işgal edilen daireden yukarıya çekiliyordu. Polis de binanın yakınında bekliyordu. 19 Mayıs'ta başlayan işgal 20 Mayıs günü akşam saatlerinde polis saldırısı ile sona erdi. 8 evdeki işgal ise sürüyor.
 
Saldırı öncesinde dayanışma için gelenlerden Andreas sorularımıza yanıt verdi.
 
Seni buraya hangi duygu ve düşünceler getirdi?
 
İşgal eylemi ile dayanışmaya geldim. Berlin'de bir konut sorunu var ve yüksek kiralardan dolayı insanların kent içinde yaşamaları artık imkansız hale geldi. İnsanlar, kazançlarının giderek büyüyen bölümünü kira için harcamak zorunda kalıyor. Ama diğer taraftan boş evler de var. İnsanlar barınma sorunu yaşarken, boş duran ev istemiyoruz. Bu boş evlerin kiralarını ödeyemeyen ve evsiz kalan insanlar tarafından kullanılmasını istiyoruz. İşgal edilen evler sadece konut olmayacak, aynı zamanda özyönetim ilkesi olan sosyal merkezler olarak faaliyet yürütecek. Konut pazarı özel mülkiyet üzerinde kurulu. Ama bizce konut ve evler içinde yaşayanların ve ihtiyacı olanların olmalı, kar yapanların değil. Yaşadığımız mekânlar meta olmamalı!
 
Devam eden işgal eylemini nasıl değerlendiriyorsun?
 
Harika! Çok iyi örgütlenmişler! Eşzamanlı on işgal yapıldı. İşgal eylemi anına kadar polis hangi konutun ne zaman işgal edeceğini bilmiyorlardı. Evlerin içinde ve önünde yeterince yiyecek, içecek vardı, müzik ve kültür bile düşünülmüş. Umarım evleri tutabiliriz.
 
Burada yaşayan insanlar işgal eylemi hakkında ne düşünüyor?
 
Bugün burada yaşayan bir çok insan ve komşuyla sohbet ettim. İstisnasız hepsi işgal eylemini selamladı. Berlin’de bir konut sorunun olduğu ve bu sorunun siyasiler ve sermaye tarafından çözülmediğini çoktan anlamışlar. Dolayısıyla işgal ve mülküzleştirme gibi daha radikal eylemlere karşı sempati giderek büyüyor. Mesela burada işgal edilen daire beş yıldır boş ve hatta kentin mülkiyetinde.