6 Mayıs 2024 Pazartesi

Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı

Gözaltındaki özgür basın emekçileriyle görüşen avukatlar, dosyada hiçbir somut delil bulunmadığını, gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını aktardı. Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin'in ikametgahı olarak başka bir dairenin arandığı, dairede elde edilen "delillerin" Sezgin'e yazıldığı öğrenildi.

İstanbul, Ankara ve Urfa'da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan, eski muhabiri Doğan Kaynak, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile özgür basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Erdoğan Alayumat gözaltına alındı.

Özgür basın emekçilerinin gözaltı süresi 24 saat daha uzatıldı. Mehmet Aslan'ın ifadesinin Ankara'da, Doğan Kaynak'ın ifadesinin ise Urfa'da alınacağı öğrenildi.

22 NİSAN KÜRT GAZETECİLER GÜNÜ SUÇLAMASI
Gazetecilerin gözaltı tutanağında, gazetecilerin basın açıklamaları, yürüyüş ve eylemleri takip ettiği için "örgütle bağlantılı" oldukları iddia edildi. Tutanakta ayrıca Demokratik Basın Birliği'nin (YRD) 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'ne dair yaptığı açıklamaya yer verilerek, açıklamanın gazetecilere "yol gösterdiği" iddia edildi.

Öte yandan İstanbul'da gözaltında tutulan gazeteciler avukatlarıyla görüştü.

MÜLAKATA ZORLANDILAR
Avukatlar, gazetecilerin polisler tarafından "avukat görüşüne gideceksiniz" denilerek "mülakata" zorlandığını, gazetecilerin ise mülakatı reddettiğini söyledi.

Gazetecilerin 2022 yılındaki bir dosya kapsamında gözaltına alındığını ifade eden avukatlar, 2022'den bu yana dosya kapsamında gazetecilerin takip edildiğini ve delil toplanmaya çalışıldığını belirtti. Gazetecilerin "örgüt üyeliği"yle suçlandığını aktaran avukatlar, gazetecilerin yaptıkları haberlerin soruşturma konusu yapıldığına dikkat çekti.

Gazetecilerin örgütle "iltisaklı" olduğunun iddia edildiğini belirten avukatlar, polisin Saliha Aras'a "Yeni Yaşam gazetesi ile MA, aralarında haber alıp veriyorlar bu yüzden iltisaklı" dediğini belirterek, meşru çalışmaların örgütsel bir faaliyete dönüştürerek, soru olarak yöneltildiğini ifade etti.

YANLIŞ EVDE ARAMA YAPILDI, DELİLLER BAŞKA DAİREDEN ALINDI
Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile görüşen avukat Şule Recepoğlu, Sezgin'in polisler tarafından evinden çağrılarak, üst kata çıkarıldığını ifade etti. Recepoğlu, "Enes'in bulunduğu dairede arama kararı yok. Enes'in bulunduğu dairenin üst dairesi sinyal verdiği gerekçesiyle arama kararı çıkarılıyor. Enes'in kaldığı dairenin kapılarını çalmaları tamamen tesadüf. Normalde 'üst daireyi aramak istiyoruz, arama kararı var. Birinin orada hazır olması gerekiyor' diyerek yardım istiyorlar. Enes'in kimliğini istiyorlar, kimliğine bakıp bilgi vermeden üst kata çıkmasını istiyorlar. Üst katta dairenin önünde bir süre bekletip, diğer komşulardan yardım istiyorlar. Onlar geldiğinde üst kattaki daireye giriyorlar, Enes'in yüzüne kamerayı tutup 'hakkında gözaltı işlemi var, bu nedenle seni gözaltına alıyoruz' diyerek, üst kattaki daireyi geniş kapsamlı arıyorlar" dedi. Recepoğlu, sinyal verilen evde kalmayan Sezgin için polislerin, üst kattan çıkan delilleri onun aleyhinde kullandığını ve bu duruma itiraz ettiklerini söyledi.

Avukatlar, gözaltındaki bazı gazetecilerin kaldıkları koğuşta DAİŞ'lilerin bulunduğunu ve bu nedenle gazetecilerin gece güvenlik nedeniyle uyuyamadıkları bildirdi. Sabah saatlerinde DAİŞ'lilerin adliyeye çıkarıldıkları bilgisini veren avukatlar, bu sefer de gazetecilerin yanına FETÖ'den yargılananların konulduğu belirtti.