Basın örgütlerinden BİK'e çağrı: Ambargoyu kaldırın
IPI, RSF, TGS, CPJ ve EFJ temsilcilerinden oluşan heyet, Evrensel ve Birgün gazeteleri üzerindeki ilan ambargosu ile ilgili Basın İlan Kurumu ile görüştü.
Basın İlan Kurumunun Evrensel ve BirGün gazeteleri üzerindeki ilan ambargosu devam ederken, Ulusrarası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) temsilcileri Basın İlan Kurumu Başkanı Rıdvan Duran'la bir araya geldikten sonra bir açıklama yaptı.
TGS Akademi'de yapılan açıklamada TGS Başkanı Gökhan Durmuş, IPI Türkiye Program Yöneticisi Oliver Money-Kyrle, IPI Türkiye Program Yetkilisi Renan Akyavaş, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Koç Üzüm konuştu.
Toplantıya Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Yöneticisi Mustafa Kuleli, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Basın İlan Kurumu, ABD Başkonsolosluğu yetkilileri, Cumhuriyet gazetesi, Dokuz8 Haber ve çok sayıda gazeteci katıldı.
'DURAN CEZALARIN KALDIRILACAĞI GARANTİSİNİ VERDİ'
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Yetkilisi Renan Akyavaş, Rıdvan Duran'la bir görüşme yaptıklarını ve son dönemde bağımsız gazetelere verilen cezaları ele aldıklarını iletti. BİK'in kriterlerini, ilan ve reklam gelirlerinin nasıl dağıtıldığını sorduklarını söyleyen Akyavaş, kamu reklamlarını dağıtan kurumun şeffaf olması gerektiğini de BİK yetkililerine aktardığını söyledi.
Rıdvan Duran'la 1.5 saat görüştüklerini belirten IPI Türkiye Program Yöneticisi Oliver Money-Kyrle, "Duran, BİK desteği alan gazetelere adil bir yaklaşım uyguladıklarını söyledi. BirGün ve Evrensel cezalarını sorduğumuzda, teknik düzenlemelerden oluşan ihlallerden olduğunu ve editöryel yayın politikasıyla alakalı olmadığını söyledi ve bize bu cezaların kaldırılmasının an meselesi olduğunu söyledi. Gazeteler gerekli şartları yerine getirdiğinde cezaların kaldırılacağı garantisini verdi" dedi.
Heyet olarak Duran'a inanmayı ve güvenmeyi tercih ettiklerini belirten Money-Kyrle, en kısa sürede cezaların kaldırılmasını beklediklerini belirtti.
450 MİLYON NASIL DAĞITILIYOR?
Money-Kyrle toplantıda ilan gelirlerinin nasıl dağıtıldığını sorduğunu Rıdvan Duran'ın ise raporların kamuya açık olmadığını ancak genel kurul üzerinden ulaşılabileceğini söylediğini aktardı. Money-Kyrle, "BİK'in geliri yıllık 450 milyon liranın üzerinde. Bu kamu bütçesinin nasıl dağıtıldığını bilmek halkın hakkıdır dedik" diye konuştu.
'HABERCİLİKTEN VAZGEÇMEYİZ'
BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Koç Üzüm, konunun mevzuat konusu olmadığına vurgu yaparken "Birkaç bağımsız gazete temsilcisi olarak bunlara çok boyun eğmeyiz ve habercilikten vazgeçmeyiz. Şimdi ekonomik ambargoyla deyim yerindeyse hizaya çekme çalışması bu" dedi. BİK başkanın söylediklerine inanmak istediklerini belirten Üzüm, "Konu aslında mevzuat değil, kararlar siyasidir. Derhal bu kararlarından vazgeçmelerini istiyoruz" diye konuştu.
'HALKIN HABER ALMA HAKKI NEDENİYLE YAYINDAYIZ'
Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Bu gazeteler halkın haber alma hakkı sorumluluğu nedeniyle yayın hayatındalar ve bu sorumluluğu ilan baskısı altında ezdirmeyiz" dedi.