2 Mayıs 2024 Perşembe

Basel'de söyleşi düzenlendi

Basel'de yapılan söyleşide konuşan yazar İbrahim Okçuoğlu, "AKP'nin Fırat ın doğusuna saldırısı ve Esat'ın sessizliği, İran'ında işine geliyor. Fırat ın doğusuna karşı yapılan saldırı, dünden bugüne yarım kalan bir sorundur. Fırat'ın doğusunu savunmak, Rojava'yı , Kobane'yi savunmaktır" dedi.
Basel Eğitim Kültür Sanat Merkezi'nde yazar İbrahim Okçuoğlu ile söyleşi düzenlendi. Fransa'da başlayan sarı yelekliler direnişi ile ilgili sunum yapan İbrahim Okçuoğlu, emperyalizmin neoliberal saldırılarının yeni olmadığını belirterek "ABD ‘de Bill Clinton, İngiltere'de Magrit Thecher ile başlayan hak gaspları, işçi sınıfının hak ve örgütlülüklerine saldırılar giderek büyüdü, günümüze kadar geldi" dedi.
 
Sınıfın örgütsüzlüğü sonucu toplumun değişik katmanlarında sosyal haklara yönelik saldırılara örgütsel ve sosyal forumlar aracılığı ile karşı çıkıldığını ifade eden Okçuoğlu, "Ancak bugün Avrupa'da sarı yelekliler hareketi toplumun değişik katmanlarının talepleri ile yeniden sokaklara çıktı" diye konuştu.
 
Okçuoğlu, "İşçi sınıfının öncüleri, devrimci, sosyalist ve komünist partilerin görevleri, reformist halk hareketlerini devrim ve sosyalizm hareketiyle buluşturup ileriye taşımaktır. Toplumsal sorunlar gelişiyor, bu sorunları sınıf bilinciyle örgütlemek gerekiyor. Sarı yelekliler hareketine baktığımızda değişik meslek gruplarından tutun da çok çeşitli kesimlerin içinde yer aldığını görürüz. Bütün mesele bu hareketi sınıfsal mücadelenin doğrultusunda örgütlemektir" dedi.
 
Türkiye'deki ekonomik krizi değerlendiren Okçuoğlu, "Türkiye'deki patlak veren ekonomik kriz, kuralsız gelişmelerin bir sonucu değildir. Bilakis belirli kurallar çerçevesinde hareket ettiğini görüyoruz. Dünya krizlerine bakıldığında günümüze kadar gelen krizlerin dönemsel gelişimleri vardı. 2008 ve ondan sonra Türkiye'de 2018 ‘de yeniden ekonomik kriz gündeme gelmiştir" diye belirtti. Okçuoğlu, AKP'nin savaş politiklarının krizde payının olduğunu ifade ederken uluslararası sermeyenin de Türkiye'nin ekonomik krizde dibe vurmasına izin vermediğini söyledi. Merkel'in Erdoğan ile görüşmesinde sermaye sahiplerini dâhil etmesinin bunun ifadesi olduğunu kaydetti.
 
Fırat'ın doğusuna başlatılan operasyonun en modern savaş teknolojisi kullanılara yapıldığını ve Kürt halkına karşı Tamil'lere uygulanan katliamın reva görüldüğünü belirten Okçuoğlu, operasyonun gidişatına yönelik ise şöyle dedi: "Şimdilik Erdoğan, Putin ile bir anlaşma içinde görünse de ABD ile nasıl bir yol çizeceği belli değildir. AKP'nin Fırat ın doğusuna saldırısı ve Esat'ın sessizliği, İran'ında işine geliyor. Fırat ın doğusuna karşı yapılan saldırı, dünden bugüne yarım kalan bir sorundur. Fırat'ın doğusunu savunmak, Rojava'yı, Kobane'yi savunmaktır."
 
Söyleşi soru cevap bölümü ile devam etti.