18 Mayıs 2024 Cumartesi

Basel'de 'Irkçılığa hayır dayanışmaya evet' paneli

İsviçre'nin Basel kentinde ırkçı ve göçmen karşıtı yasalara ilişkin panel düzenlendi.
AvEG -Kon'un Avrupa’nın bir çok ülkesinde yürüttüğü ''Irkçılığa hayır dayanışmaya evet'' şiarlı yürüttüğü kampanya kapsamında İsviçre'nin Basel kentinde panel düzenlendi.
 
Basel Sosyalist Parti adına Mustafa Atıcı, AvEG-Kon adına Gülderen Sevim, ırkçılığa karşı mücadelenin gerekleri üzerine birer sunum yaptılar. Aynı zamanda Göçmenler Komisyonu Başkanı Mustafa Atıcı İsviçre'de ırkçı ve ayrımcı yasa ve uygulamaların olduğunu bunu yaşamın her alanından hissedildiğini verdiği örneklerle ifade etti. Atıcı, ırkçılığın ayrımcılığın popülist sağcı partilerin politikaları haline geldiğini vurguladı.
 
AvEG-Kon adına konuşan Gülderen Sevim ise ırkçılığın insanlık tarihi kadar eski olduğunu kapitalizmin yarattığı bir sonuç olduğunun görülmesi gerektiğine değindi. Konuşmasında ''Emperyalistler ve kapitalistler ırkçılığı ve ayrımcılığı kendi düzenlerini sürdürmenin bir aracı olarak kullanırlar, işçiler arasında yerli halkla göçmenler arasında ayrımcılığı öne çıkararak acımasız kârlarına kar katarlar. Son dönemlerde ırkçılık sağcı partilerin seçim propagandası hâline gelmiştir. Bunda başarılı olduklarını görmeliyiz. Buradan baktığımızda ırkçı partiler bir çok ülkenin parlamentosunda sandalye sayısına sahip olduklarını görmeliyiz. Irkçılığa karşı mücadele kapitalizme karşı mücadelenin bir parçası olarak görmeliyiz" diye konuştu.
 
İsviçre'de kadınların erkeklerden yüzde 20 daha az ücret aldığını söyleyen Sevim, "Ancak göçmen kadınlar da yerli kadınlardan daha az ücret aldığı bir gerçekliktir. Ve yine göçmen kadınlar mesleklerini aldıkları ülkelerin diplomaları üzerinden değil daha alt bir seviyeden işe başlamak zorundalar bu göçmen kadınların yaşadığı ikinci bir ayrımcılıktır'' diye belirtti.