22 Aralık 2024 Pazar

Başaran: 'Şiddet azaldı' açıklamaları doğruyu yansıtmıyor

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "Kadına yönelik şiddet yüzde 11 düştü" şeklindeki açıklamanın doğruyu yansıtmadığını belirterek, "Bu yayınladığınız istatistiklerde, başvurduğu halde evine geri gönderilen kadınlar var mı?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin sosyal medya hesaplarından yaptığı basın açıklamasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Başaran, Erdoğan'ın 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 83 milyonun tek yürek olduğunu, milletin köken, inanç, hatta cinsiyet ayrımıyla bölünmeye çalışıldığını ifade ettiğini hatırlatarak, "Kadın düşmanı, Kürt düşmanı politikalarla ülkeyi bölen, ülkenin bir kesimi için tedbir alan ama ülkenin öz evlatları olan Kürtleri görmezden gelen, Kürtleri düşman siyasetiyle sindirmeye çalışan iktidarın kendisidir. İktidar savaş politikalarını derinleştiren, kadınların katliamına göz yuman siyasetine devam ediyor" dedi.

Salgın sürecinde tüm dünyanın virüsle mücadele ettiğini, kapitalizmin çöküşünü ve yeni modellerini tartıştığını ifade eden Başaran, Türkiye'de ise İstanbul Sözleşmesi'nin tartışıldığını söyledi. Başaran, Türkiye'nin maske dağıtımı konusundaki beceriksizliğini gizlemeye çalıştığına dikkati çekti.

Türkiye'de sadece Nisan ayında 20 kadının katledildiğini hatırlatan Başaran, şöyle devam etti:

"Bu süreç içerisinde ne oldu? Türkiye'de, dünyanın bütününde olduğu gibi kadınlar açısından en tehlikeli alanlardan biri olan evlerdeki şiddet büyük bir artış gösterdi. Evin içindeki kadınların maalesef çoğu, yüzde 80'i fiziki şiddete maruz kaldı, yüzde 93'ü psikolojik şiddete maruz kaldı ve sığınak talebi yüzde 78 arttı. Sadece Nisan ayı, bu tablonun ne kadar vahşi, ne kadar kabul edilemez olduğunu gösteriyor, 20 kadından 16'sı iktidarın çağrı yaptığı evlerin içinde katledildi.

'KADIN DEĞİL, FAİLLER KORUNUYOR'
"Peki, iktidar bu süreçte ne yaptı? Nasıl bir politika sergiledi? Bizim acil eylem planı açıklanması çağrılarımıza; mekanizmaların çalıştırılması, işletilmesi çağrılarımıza rağmen iktidar ne yaptı? 30 Mayıs'ta Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) bir açıklama yaptı: 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde alınan tedbirlerde failin durumu da Korona vesilesiyle göz önünde bulundurulsun. Yani kadın korunmasın, fail korunsun.

KADINLARIN YAŞAM HAKKI
"Yine, maalesef ki ikameti dışında olan kadınlar sığınma evine başvurduğunda talepleri kabul edilmedi, kadınlara sığınma evlerine kabul ve başvuru şartları arasına darp raporu eklendi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖMİN) daha önce hukuki destek açısından barolara yönlendiriliyordu, şimdi ise adliyeler kapalı olduğu için kadınlar destek alamadı. Yani devlet kadınların yaşam hakkını kendi eliyle tehlikeye attı. Çünkü yürüttükleri siyaset kadın düşmanıydı. Çünkü bu süreç içerisinde kadınların şiddete uğramasının önünü açmak, kadınların geri adım atmasını sağlamak, kadınların biat etmesini sağlamak gibi bir anlayışa sahipler.

'BAŞVURULAR ŞİDDETİN AZALMADIĞINI GÖSTERİYOR'
"2 aydır Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığı tüm çağrılarımıza rağmen herhangi bir açıklama yapmadı. 2 ay sonra para topladıktan, iktidarın yaptığı politikaların reklamını yaptıktan sonra nihayet aklına kadınlar geldi bakanlığın. Kadına yönelik şiddetin gerçeğe aykırı bir biçimde yüzde 11 azaldığını ifade etti. Aslında bu rakamların İstanbul Emniyetine yapılan başvurularla ne kadar çeliştiğini biliyoruz.

"Ceylan Yıldırım, görüntülerini hep beraber izledik. Ayrılmak istediği erkek ve akrabaları tarafından kaçırıldı, işkenceye uğradı ve ölümden döndü. Melahat, boşanmak istediği eşi tarafından kezzaplı saldırıya uğradı. Antep'te eşini bıçakladığı için cezaevinde olan Müslüm Aslan tahliye edildi, çıktığında 9 yaşındaki çocuğunu döverek, işkence yaparak öldürdü. Rize'de Gamze Pala, görüşme isteğini reddettiği Savaş Dalançıkar tarafından IŞİD'vari bir yöntemle, boğazı kesilerek katledildi. Doktor Rukiye aslında sağlıkta şiddetin örneğiydi ama yine bir erkek tarafından şiddete uğradı. Maxmur'a saldırı gerçekleştirildi ve 3 kadın yaşamını yitirdi. Bunun gibi uzun bir liste önümüzde duruyor ve bunun karşısında hâla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı çok büyük bir başarı varmış gibi ‘yüzde 11 düştü' diyor.

Peki, buradan Bakanlığa ve iktidara sormak istiyoruz: Bu sizin yayınladığınız istatistiklerde, başvurduğu halde evine geri gönderilenler var mı? Mesele Ağrı'da eşi ve ailesi tarafından darp edilip, karakola başvuran kadın var mı? Sonra kadının evinde intihar ettiği söylendi. Bu, başvurular içinde var mı? Mekanizmalar doğru biçimde çalışıyor mu? Kadınlar nereye ulaşacaklarını biliyor mu? Kadınlar ulaştıkları yerde bir muhatap bulabiliyorlar mı? Bunların cevabını iktidardan bekliyoruz. Bunların tümünü bir tarafa bırakalım, bir ay bir buçuk ay içerisinde 24 kadının erkek şiddetiyle, erkek eliyle, iktidarın teşvikiyle katledilmesi yeterince büyük bir sonuç değil midir? Yeterince hepimizin içini acıtan bir sonuç değil midir?

TUTUKLU EŞBAŞKANLAR
"Biliyorsunuz ki iktidar kadın ve Kürt düşmanı siyasetini bu süreçte hız kesmeden devam ettirdi. Bunun bir örneği de maalesef ki belediyelerimize atanan kayyımlardı. Biliyoruz ki atanan kayyımlar bir halkın iradesini yok sayan, 'Kürtlere siz tabii seçebilirsiniz, sandık başına gidebilirsiniz ama yönetemezsiniz. Yönetmeye aday olursanız yeriniz cezaevi olur. Siz yönetmeye aday olursanız biz kendi sömürge valilerimizi kayyım olarak atar ve sizin yaşamınızı her biçimde tehlikeye atarız' demenin ifadesiydi.

"Son 8'i korona günlerinde olmak üzere toplam 40 belediyemize kayyım atandı. Bu 40 belediyemizin 12 kadın eşbaşkanı hala tutuklu. Bunların bir tanesini hepimiz hatırlıyoruz, biliyoruz. Suruç Belediye Eşbaşkanı. Bir katliamdan hatırlıyoruz. Suruç Belediye Eşbaşkanımız Hatice Çevik hem kızını hem görümcesini 10 Ekim Gar Katliamında, yani iktidarın göz yumduğu, iktidarın önlem almadığı, göz göre göre gelen bir katliamda kaybeden ve yine bir katliamı şahitlik eden Suruç'ta belediye eşbaşkanımızdı. Hatice Çevik tutuklandı, belediyeye kayyım atandı ve iktidarın çıkardığı İnfaz Yasasının getirdiği eşitsiz infaz düzenlemesiyle rahatsızlıkları olmasına rağmen şu anda cezaevinde ölümle yüz yüze bırakıldı.

'KAYYUMLAR KÜRT VE KADIN DÜŞMANI'
"Şimdi bu belediyelerimize atanan kayyımların Kürt düşmanı olmasının yanı sıra aslında kadın perspektifimize, bakış açımıza bir saldırı geliştirdiğini de çok iyi biliyoruz. Eşbaşkanlık sistemimize, yani kadının karar mekanizması içerisinde var olmasına, yani kadının ihtiyaçlarına göre bir yerel yönetim anlayışına karşı, yine kadınlara biat ettirme siyaseti güdülerek bu belediyelerimize kayyım atandı. İlk geldiklerinde kadın çalışmalarını durdurdular, sığınakları, Alo Şiddet hatlarını kapattılar. Kayyımların eliyle sığınaklarda başvurular durduruldu, bunlardan en önemlisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi. Kayyımın gelmesiyle beraber, pandemi sürecinde dünyada yeni sığınma evlerinin açılması tartışılırken, kadınlar için milyon dolarlık yatırımlar, bütçeler ayrılırken maalesef Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ndeki sığınma evi kabulleri durduruldu. ŞÖNİM'lere yönlendiriliyor kadınlar ama ŞÖNİM'lerin durumu ortada. Batman'da belediyelerimizin kadın müdürlüğüne bir erkek atandı. Tabii ki perspektifimizin, kadın çalışmalarımızın büyük bir saldırı altında olduğunun farkındayız. Çünkü kadınlara her seferinde verdikleri cevapları çok iyi biliyoruz. Başvuran kadınlara, 'hele bi çıksın bakarız, ya tutanağı imzalarsın ya seni karakolda bekletiriz, seninle mi uğraşacağız' deniliyor.  ŞÖNİM'lere gittiğinde 'avukat yok' deniliyor. Ama var olan kadın mekanizmalarını da ısrarlı bir şekilde kapatmaya çalışıyorlar. Çünkü kadınlara biat etmeleri dayatılıyor.

KARS BELEDİYESİ'NİN ÇALIŞMALARI
"Bütün bu zor koşullara rağmen elimizdeki çok az olanağa rağmen belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz kadın alanında çalışmaya, kadına uygun politikalar üretmeye, pandeminin yarattığı ekonomik kriz karşısında üretimi artırmaya, tarım konusunda teşvikler yapmaya devam ediyor. Bunların en önemlisi Kars'tı. Kars Belediyemize, yürüttüğümüz yerel yönetimler siyasetimize havuz medyası tarafından saldırı gerçekleştirildi ve yapılan çalışmalar terörize edilmeye çalışıldı. Ama Kars Belediyemiz tüm saldırılara rağmen ve borç altında bırakılmış olmasına rağmen bir kadın kooperatifi kurdu. Kadın Merkezi ile kadınların uğradığı şiddeti çözmek ve kadınlara destek olmak açısından mekanizmalar kurmaya devam etti. Kars Belediyesi, iktidarın yapamadığını yaptı Mor Kafe kurdu. Kadınlara istihdam alanları açtı, kadınların ekonomik sorunlardan kaynaklı şiddet alanlarından uzaklaşamadığını çok iyi biliyoruz, tam da bu nedenle Mor Kafe kurarak kadınların istihdam edilmesi, kadınların ekonomik anlamda ayakta durmasını sağladı.

"Silopi ve Siirt Belediyelerimiz iktidarın yapması gereken çalışmayı yaparak Alo Şiddet Hatları kurdu. İki aydır AKP iktidarının kulak tıkadığı çağrılarımız karşısında belediyelerimiz ellerindeki kıt kanaat olanaklarla bu hatları kurdu. Şu anda Siirt Belediyemiz kadınların ulaşabilecekleri Berfin Kadın Dayanışma Merkezi'ni açtı. Kadın spor kompleksi hazırlığı var ve açılacak. Yani bütün saldırılara rağmen belediyelerimiz, yerel yönetimlerimizi çalışmaya, kadınlara, halka hizmet vermeye, komünal belediyecilikle, kadın bakış açısıyla, toplumsal ve halkçı bir belediyecilikle şeffaf bir biçimde bu süreci yönetmeye çalışıyor.

KADİROVA'NIN DOSYASI KAPATILDI
"İktidar bu süre içinde Nadira Kadirova'nın da dosyasını kapattı. İntihar süsü verilmişti, intihar ettiği ifade edilmişti. Bir AKP milletvekilinin evinde katledilen Kadirova'nın dosyası itiraz hakimliği tarafından da itiraz reddedilerek takipsizlikle sonuçlandırıldı. Aslında bu, AKP iktidarının kadınlara yaklaşımın en somut örneklerinden biriydi ve biz kadınlar olarak iktidarın bu kadın düşmanı siyasetine karşı, kadınları siyasetten, toplumdan, ekonomik alandan izole etme siyasetine karşı her alanda örgütlenmeye devam edeceğiz.

'KADIN DAYANIŞMASINI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
"Yerel yönetimlerimizde mekanizmalarımızı, il örgütlerimizde şiddet hatlarını kurarak, kadın dayanışma ağlarını daha da geliştirerek, bu eril, tekçi siyasete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tabi ki Gülistan'ı da sormaya devam edeceğiz. Bugün 131 gündür Gülistan kayıp, küçücük bir şehir olan, her tarafı kameralarla izlenen Dersim'de, bir genç kadın, bir Kürt genç kadın, bir öğrenci kadın, maalesef 131 gündür kayıp, bulunamadı. Biz her alanda Gülistan'ın da faillerini sormaya, iktidardan kadın katliamlarının hesabını sormaya da, kadın dayanışmasını yükseltmeye de devam edeceğiz."