19 Nisan 2024 Cuma

Bartın maden katliamı Paris'te protesto edildi

Paris'te 41 işçinin katledilmesini protesto eden devrimci örgütler, sömürü ve ölüm düzeninden hesap soracaklarını kaydetti.

Amasra Bartın'da yaşanan ve 41 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden katliamı Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi. ACTİT, ADHK, BİR-KAR, Devrimci Duruş, Partizan'ın başta olduğu kurumların ortak düzenlediği eylem Saint Denis Kemer önünde "Kaza değil katliam" yazılı pankartla gerçekleşti.

Fransızca "Kaza değil, katliam", "Kahrolsun faşist rejim" sloganlarıyla başlayan eylem, kurumlar adına ortak Fransızca ve Türkçe konuşmalarla devam etti. Yapılan ortak açıklamada "Madencilerin katili patronlardır! Hesabını soracağız!" dendi.

Açıklama şöyle devam etti: "Güneşi görebilmek için karanlığı kazıyoruz diyen madenciler katledildi! Bartın'da 41 madenci grizu patlamasında hayatını kaybetti. Türkiye bir kez daha madenlerde toplu işçi ölümleriyle anılıyor. Biz bu eylemi Bartın işçi katliamının üstü kapanmaz demek için yapıyoruz. Onlar unutsun biz hep hatırlatacağız demek için yapıyoruz.

Bizler Avrupa'daki Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçiler olarak bu ölüm düzenini iyi tanıyoruz, kaza tanımına neden girmeyeceğini biliyoruz. Çünkü daha ilk patlamanın ardından bile Sayıştay raporundaki uyarıdan örneklerle alınmayan önlemlerin katliamı yarattığı ortadadır.

Bizler Soma katliamında 301 madencinin ölümünde de aynı fıtrat diyen Erdoğan'ın Bartın'da da 'kader' savunması yaptığını gördük.

Bizler bu eylemi ölen madencilerin ardından yas tutmak için örgütlemedik. Bu bir kavga çağrısıdır. Ölen madenciler kadar kendi emeğimizin hakkı için de mücadele edeceğiz. Bu sömürü ve ölüm düzeninden er ya da geç hesap soracağız. Onlar saraylarlarında bizim adını bile duymadığımız tropikal meyvelerini yiyedursun madende kömürle ekmeği karıştıranlar elbet bir gün hesap sorar."