27 Aralık 2024 Cuma

'Barış akademisyenlerinin yargılanmalarına son verilsin'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Barış Akademisyenleri'nin yargılandığı davalardaki hukuksuzluğa dikkat çekerek, "Bir an önce evrensel normlara uyulmalı ve adaletsizlik giderilmelidir" dedi.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Barış Akademisyenleri'nin davalarına ilişkin TTB'de basın toplantısı düzenledi. 
 
Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca katıldı.
 
Açıklamayı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu. 
 
Barış akademisyenlerinin yargılanmasının bir "utanç tablosu" olduğunu belirten Adıyaman, "Bir an önce evrensel normlara uyulmalı ve adaletsizlik giderilmelidir" dedi.
 
Akademisyenlerin "barış" istedikleri için yargılanmalarına tepki gösteden Adıyaman, "2016 yılında metni kamuoyuna açıklayan akademisyenlerin gözaltına alınarak tutuklanması ile başlatılan ceza yargılaması, OHAL sonrasında bütün imzacı akademisyenlere doğru genişletildi. Tüm bu baskılara, tehditlere ve sonu gelmez tacizlere rağmen akademisyenler, metne attıkları imzanın arkasında durdular;  direnmeye ve dayanışmaya devam ettiler, ediyorlar" dedi.
 
Yargılamalarının hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Adıyaman, şunları söyledi: "Ceza veren mahkemeler, aynı metin nedeniyle açılan yeni davaları da görmeye devam etti. Mahkeme kararları kopyalanmış gerekçelerle verildi ve birbirinden farklı mahkemelerin sanki ortak karar almış ya da bu yönde bir direktif gelmiş gibi bir anda yargılamaları hızlandırdı ve istisnasız herkese ceza verdi.Ve nihayetinde verilen hapis cezaları, tüm bu açık hukuksuzluklara rağmen istinaf mahkemelerinde onaylanmaya başlandı. Bu hukuk dışı süreç ülkemiz demokrasisi ve adalet sistemi adına utanç vericidir."
 
Adıyaman, söz konusu hapis cezalarının "sindirme ve korkutma" amacı taşıdığını belirtti, "Eşitlik, özgürlük, adalet, emek, barış ve demokrasi taleplerinin kararlı savunucusu emek ve meslek örgütleri olarak; bilimsel çalışmalarıyla ve mücadeleleriyle her zaman emeğin haklarını, demokrasiyi ve barışı güçlendirmeyi amaçlamış akademisyenlerimizin yanındayız" dedi.
 
Adıyaman son olarak şunları belirtti:"Bu hukuk garabetine bir an önce son verilerek evrensel normlara uygun adil bir yargılama sürecinin işletilmesini, hukuk dışı yargılama sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz."