28 Mart 2024 Perşembe

'Barcelona ve Cambrils saldırılarını İspanya istihbarat teşkilatı düzenledi'

İspanya polis teşkilatının eski komiserlerinden Jose Manuel Villarejo, Barcelona ve Cambrils şehirlerinde 2017 yılında gerçekleşen terör saldırılarını İspanya gizli servisinin düzenlediğini açıkladı. Villarejo, gizli servisin amacının bağımsızlık referandumu öncesi Katalonya halkının gözünü korkutmak ve bölgede kaosa yol açmak olduğunu kaydetti.

İspanya polis teşkilatının eski komiserlerinden Jose Manuel Villarejo, Barcelona ve Cambrils şehirlerinde 2017 yılında gerçekleşen terör saldırılarını İspanya gizli servisinin yaptığını açıkladı.

İspanya polis teşkilatının eski üst düzey komiserlerinden Jose Manuel Villarejo, 2017 yılında Barcelona ve Cambrils şehirlerinde radikal İslamcı örgütlerin yaptığı saldırıların ülkenin gizli servisi tarafından düzenlendiğini açıkladı. Gizli servisin amacının Katalonya'da gerçekleşecek bağımsızlık referandumu öncesi Katalonya halkının gözünü korkutmak ve bölgede kaosa yol açmak olduğunu ifade eden polis şefi, 2017 yılının Ağustos ayında gerçekleşen saldırıların Ulusal İstihbarat Servisi direktörü Feliz Sanz Roldan adına "ciddi bir hata" olduğunu belirtti.

Görev yaptığı süre boyunca istihbarat servisinin pek çok "gizli" operasyonunda yer alan eski komiser, istihbarat servisi direktörünün "Katalonya'yı korkutmak istediğini ama sonuçları doğru hesaplayamadığını" dile getirdi.

"17-A" olarak bilinen saldırılarda toplam 16 kişi hayatını kaybetmişti. Halka bıçakla saldıran 5 cihadçı ise olay anında polisler tarafından öldürülmüştü. Daha sonrasında saldırıların arkasında olduğu belirlenen, Ripoll şehrinden bir imamın, istihbarat servisinin muhbirlerinden biri olduğu açığa çıktı.

Villarejo, arşivinde bütün gerekli kanıtların bulunduğunu, her şeyi kanıtlayabileceğini ifade etti.

Villarejo'nun bu sözleri, Katalonya'da ciddi bir tepkiye yol açtı. Katalonya Başkanı Peres Aragones, "Eğer bu iddialar doğruysa, hemen bir açıklama yapılmasının gerekli olduğunu" vurguladı. Hükümeti, bu iddiaları araştırmak için harekete geçirdiğini belirten Aragones, hem katledilen insanlara hem de Katalonya halkına doğruların borçlu olunduğunun altını çizdi.

Aragones'in Başkan Yardımcısı Jordi Puignero ise katıldığı bir radyo programında İspanya hükümetinden hiçbir yetkilinin henüz çıkıp bu açıklamaları yalanlamamış yahut bir soruşturma yapılacağını ifade etmemiş olmamasının endişe verici olduğuna dikkat çekti.