30 Ekim 2024 Çarşamba

Bangladeş'teki protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 39'a yükseldi

Bangladeş'te kamuda kontenjanda ayrımcılık yapılması sonrası halk sokağa döküldü. Protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 39'a yükseldi, yüzlerce kişi ise yaralandı.

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına karşı halk sokağa döküldü.

Başkent Dakka ve pek çok kentte süren eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 39'a yükseldi, yüzlerce kişi ise yaralandı.

Ülkede mobil internet bağlantısının kesildiği belirtilirken sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine ülke dışından da ulaşılamıyor.

Bangladeş'te protestolar sürerken eylemciler, ülke genelinde "hayatı durdurma eylemi" başlatmıştı. Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, ülke genelinde "hayatı durdurma eylemi" ilan ettiklerini, bu kapsamda hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

LİYAKATE DAYALI SİSTEM TALEBİ
Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor.

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı. Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bu sistemi ayrımcılıkla suçlayan halk, bunun Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunuyor. Halk, bu sistemin liyakate dayalı bir sistemle değiştirilmesini talep ediyor.

ÖĞRENCİLER OKULLARI TERK ETMEYİ REDDETTİ
Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, arbede çıkması ve polis saldırısı sonucu 16 Temmuz'da 6 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığı bildirilmişti.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, "öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını" istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, kurumlarının süresiz kapatıldığını duyurmuştu. Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.

DEVLET TELEVİZYONU BİNASI ATEŞE VERİLDİ
Öte yandan eylemcilerin, devlet televizyonu binasını ateşe verdiği öğrenildi. Ülkede internet erişimi neredeyse tamamen çökerken, devlet televizyonu BTV'nin resmi Facebook sayfasında yapılan paylaşımda "çok sayıda kişinin" başkent Dakka'daki binada mahsur kaldığı kaydedildi ve itfaiyeden yangının söndürülmesi için yardım istendi.

Bangladeş Enformasyon Bakanı BBC'ye yaptığı açıklamada televizyon yayınlarının durduğunu ve çalışanların çoğunun binadan ayrıldığını belirtti.