18 Nisan 2024 Perşembe

Bakırköy Hapishanesi'nde uyuz salgını: Tutsakların tedavisi engelleniyor

Bakırköy Hapishanesi'nde, uyuz salgını olmasına rağmen tutsakların temizlik malzemelerine el konuluyor, doktora gitmeleri engelleniyor. Tutsaklarla görüşen ÖHD İstanbul Şubesi, keyfi uygulamaların git gide arttığını kaydetti. 

Özgürlük İçin Hukukçular (ÖHD) Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Bakırköy Kadın Hapishanesinde özellikle son günlerde artan hak ihlallerine ilişkin oluşturduğu heyet ile tutsakları ziyaret etti. ÖHD İstanbul Şubesi, tutsaklarla görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:

"Müvekkillerle yapılan görüşmede koğuşlarda gerekli hijyen ve temizlik koşullarının sağlanmadığı bu nedenle mahpuslara uyuz salgınının görüldüğü, yeterli hijyen ve temizliğin sağlanmamasının yanı sıra mahpusların temizlik malzemelerine keyfi bir şekilde el konulduğu, ilaç ve doktora erişimin engellendiği, pandemiden bu yana özellikle hasta mahpusların tedaviye erişimlerinin engellendiği, revire dahi çıkarılmadıklarını, yürümekte zorluk çeken ağır hasta tutsakların çeşitli bahanelerle asansör kullanımının engellendiğini, her gün sayım bahanesiyle insanlık onuruna aykırı aramalar yapıldığını ve buna benzer şekillerde keyfi uygulamaların gitgide arttığı komisyonumuz avukatlarına iletilmiştir. 

Hapishanede yaşanan hak ihlallerine ve keyfi uygulamalara ilişkin komisyon üyelerimizin cezaevi müdürü ile görüşme talepleri ise çeşitli bahanelerle reddedilmiştir. Buradan cezaevinde yaşanan hak ihlallerinden sorumlu olan başta Adalet Bakanlığı olmak üzere Bakırköy Kadın Kapalı Hapishane İdaresi ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nü cezaevinde yaşanan hak ihlallerini aydınlatmak ve ihlalleri gidermek üzere görevlerini yerine getirmeye davet ediyor. ÖHD olarak, cezaevi idaresinin keyfi tutumunu ve müvekkillerimizin uğradığı hak ihlallerini kabul etmediğimizi ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Ayrıca Türkiye İnsan Hakları Eşitlik (TİHEK) Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerini raporlamak ve önleyici tedbirler almak için görevlerini yerine getirmek üzere çağrıda bulunuyoruz."