7 Eylül 2024 Cumartesi

Bakırhan 33 düş yolcusunu andı

Partisinin PM toplantısında konuşan Bakırhan, 33 düş yolcularını andı. Suruç şehitlerinin Türkiye ve Rojava halkları arasında kardeşlik köprüsü kurmak istediğini belirtti. Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına da tepki gösteren Bakırhan, "Türkiye'nin Afrin'de ne işi var" diye. Bu savaşı isteyenin Suriye ve Irak halklarının değil AKP-MHP iktidarı olduğunu belirten Bakırhan, bütçe savaşa yatırılırken iş cinayetinde katledilen 15 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Esmanur'u andı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisini topladı. Genel merkezde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasın Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptı. 

'33 DÜŞ YOLCUSUNU SAYGIYLA ANIYORUM'
Suruç katliamının 9. yılında olduklarını belirten Bakırhan 33 düş  yolcusunu andı. Türkiye halklarıyla Rojava halkları arasında bir dayanışma köprüsü oluşturmak için yola çıkan 33 düş yolcusunun Suruç'ta katledildiğini belirten Bakırhan, "33 düş yolcusunu saygı ve minnetle anıyorum. Onların halklar arasında kurmaya çalıştığı barış, demokrasi, özgürlük ve dayanışma köprüsünü büyüterek devam ettireceğimizin sözünü arkadaşlarımıza veriyoruz. Bu katliamı yapanları, katliamın alt yapısını oluşturanları da buradan kınadığımızı belirtmek istiyorum" dedi. 

'AFRİN'DE TÜRKİYE'NİN NE İŞİ VAR'
İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a saldırılarına işarete eden Bakırhan, iktidara şöyle seslendi: "Kiminle, kimin için, niye o savaş bölgelerinde bulunuyorsunuz? Aslında sesli bir şekilde sormak lazım. Afrin'de Türkiye'nin ne işi var? Afrin'de Türkleri ilgilendiren ne var? İsrail devletinin Gazze'de, Filistin topraklarında ne işi var? İran'ın, Rusya'nın, ABD'nin bölge ülkelerinde ne işi var? Ukrayna'da hegemonik güçlerin ne işi var? Bu savaş bölgelerinin tamamı bu ekonomik güçlerin çıkar ve paylaşım savaşlarının yürütüldüğü ve enerji hatlarının geçtiği yerler, bu güçlerin kendi ülkelerine refah ve daha fazla rant sağlamak ama orada yaşayan halkları açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum etmek isteyen siyasetleri var. DEM Parti bu siyasetin karşısında durmaya çalışıyor. Savaş karşıtı mücadeleyi büyütmeye çalışıyor. Bu savaşların derinleşmemesi için, halkların iradesi ile çözülmesi için mücadeleye devam ediyor."

'SAVAŞI İSTEYEN İKTİDAR'
Bu savaşları isteyenlerin Suriye'deki veya Irak'taki halklar olmadığının altını çizen Bakırhan, "Bu savaşı isteyenler Ukrayna'daki halklar değil, Lübnan'daki halklar değil. Savaşı iktidarlar istiyor. Savaşı iktidarlarda bulunan otoriter mantığa sahip bireyler istiyor. İktidarlarını korumak için Afrin'in demografik yapısını değiştirmeyi göze alıyorlar. İnsanların perişan olmasını, katledilmesini, oranın kültürünün ve doğasının talan edilmesini çok rahatlıkla isteyebiliyorlar. Dolayısıyla bu savaş isteyen halklar değil, emekçiler ve kadınlar değil, biz hiç değiliz. Bu savaştan zarar görenler, bu savaşın mağdurları, savaş isteyenlere karşı durmak ve itiraz etmek durumundadır" ifadelerini kullandı. 

'BÜTÇESİNİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ KÜRT KARŞITLIĞI İÇİN ÖRGÜTLEYEN İKTİDAR ESMANUR'UN KATİLİDİR'
Türkiye'nin ana gündeminin savaş ve çatışma olduğunu kaydeden Bakırhan, "En son dün Viranşehir'den Bursa'ya giden tarım işçileri, çalıştıkları tarlaya giderken traktör devrildi. 15 yaşındaki Esmanur ve ablası traktörün altında kaldı. Lanet olsun savaş ve çatışma isteyenlere! Türkiye'nin ekonomisini, bütçesini, Kürtler demokratik özgürlüklerine, statüye kavuşmasın diye, Rojava'ya, Federe Kürdistan Bölgesi'ne döken, bütçesinin büyük bir bölümünü Kürt karşıtı politikalar için örgütleyen, planlayan bu iktidar Esmanur'un katilidir. Esmanur, Viranşehir'de geçinebilseydi, ailesi Viranşehir'de yaşamını devam ettirebilseydi bugün aramızda yaşayacaktı" dedi.