28 Aralık 2024 Cumartesi

Bağımsız Maden İş: Yasada Uyar Madencilik'in olmaması eksiklik

Bağımsız Maden-İş, Meclis'te kabul edilen değişiklikte Uyar Madencilik, Ermenek ve diğer rödovanslı işyerlerindeki işçilerin haklarının ödenmemesi konusunda eksiklik olduğunu ifade etti.

Bağımsız Maden-İş Yönetimi, Meclis'te kabul edilen "İşsizlik Sigortası Kanunu"na ilişkin yaptığı açıklamada, Uyar Madencilik, Ermenek ve diğer rödovanslı işyerlerindeki işçilerin haklarının ödenmemesinin eksiklik olduğunu ifade etti.

Meclis'ten geçen yasayla, Işıklar, Atabacası ve Geventepe maden ocaklarında çalışan, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar kıdem tazminatını hak edecek bir şekilde işten ayrılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları bu işletmelerdeki çalışmaları dikkate alınarak hizmet birleştirmesi yapılıp ödeneceği ifade edilen açıklamada, "İş kazası nedeniyle mahkeme kararı ile tazminat kazanan madencilerin kendilerine ya da varislerine bu tazminatların ödeneceğine ilişkin gerek Enerji Bakanlığı gerekse TBMM Grup Başkan vekillerince açık bir söz verilmiştir, gün gün takipçisi olacağız" ifadelerine yer verildi.

ALT-ÜST İŞVEREN BAĞI KABUL GÖRECEK
Rödovanslı sahalarda Yargıtay kararlarında bugüne kadar kabul görmeyen alt işveren-üst işveren bağının,  yasanın resmileşmesiyle birlikte yeniden kabul görmesinin, maden işçileri açısından önemli bir sonuç olduğu vurgulanan açıklamada, "Kıdem Tazminatının Fona Devri tartışmaları açısından da Kıdem Tazminatının mevcut forumunun virgülüne dokunmadan patronların ödemediği, kıdem, ihbar, iş kazası ve ölüm tazminatlarının devlet tarafından ödenmesi garantisinin getirilmesi açısından da somut bir kazanımı temsil etmektedir" denildi. 

Meclis'te kabul edilen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ne karşı çıkan Somalı maden işçileri, Yasa teklifinin Soma'da bulunan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışanlarla sınırlı bırakılmış olmasına tepki göstermiş, işçiler 2014'ten sonrasının hesaplanarak tazminatlarının verilmesi öngörülen bu teklifi protesto etmek için Soma Kaymakamlığı'nın önünde üç gün boyunca oturma eylemi yapmıştı. Dün mecliste görüşülen yasada son yapılan değişiklikle, Uyar Madencilik dışındaki talepleri karşılanmasını öngören bir karar çıkmıştı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 2013 yılında kapatılan Uyar Madencilik AŞ'ye ait maden ocağında işten çıkarılan işçilere aradan geçen 7 yıla rağmen tazminat hakları ödenmedi.