29 Mart 2024 Cuma

Aysel Tuğluk'un avukatları: İnfazı ertelensin, serbest bırakılsın

HDP Hukuk Komisyonu, Kobanê davasında tahliye kararı verilen hasta tutsak Aysel Tuğluk'un tahliyesini engelleyen dosyadan infazın ertelenmesi kararı verilmesi çağrısında bulundu. Tuğluk'un bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kobanê davası kapsamında rehin tutulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında dün görülen duruşmada tahliye kararı verildi. Fakat Tuğluk hakkında DTK dosyası kapsamında verilen 10 yıl hapis cezası onandığı için serbest bırakılmadı. 2016 yılı Aralık ayından bu yana rehin tutulan Tuğluk, annesinin ölümü, faşistlerin saldırısı ve cenazenin defnedildiği yerden çıkarılarak memleketi Dersim'e götürülmek zorunda kalınmasının da etkisiyle demans hastalığı başladı. Kocaeli Devlet Hastanesi'nin "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu, "hapishanede kalabilir" raporu vererek tahliyesini engelledi.

Tuğluk Kobanê davası kapsamında tahliye edilmesine rağmen hükümlü olduğu gerekçesiyle serbest  bırakılmadı.

Gelişmelere ilişkin bugün açıklama yapan Tuğluk'un avukatları infazın ertelenmesi çağrısında bulundu.

'VİCDAN MEFHUMU YOK'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu üyesi ve Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un avukatı Serdar Çelebi ile HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, partinin Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenledi.

Hastalık süreci, teşhis ve hasta raporlarına ilişkin bilgi veren Eren, Aysel Tuğluk hakkında Kobanê davasında sorgunun yapıldığı gerekçesiyle tahliye kararı verildiğini belirterek, "Tuğluk, hükümlü bulunduğu dosyanın infazından dolayı tahliye edilmemiştir. Tahliye edilmesi için ATK'nin cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine ilişkin rapor vermesi ve savcının bu rapora dayanarak, infazın ertelenmesi kararı vermesi gerekmektedir. Tüm duyarlı kamuoyunun hassas bir şekilde takip ettiği üzere, gerek sayın Tuğluk, gerekse diğer tüm hasta politik tutsaklar şahsında sadece vicdandan değil, hukuktan ve etikten uzaklaşan bir dönem yaşamaktayız. Son dönemlerde cezaevlerinden çıkan tabutlar, ara kararda bahsi geçen vicdan mefhumunun artık kalmadığının özetidir" dedi.

'RAPORLAR TAHLİYE EDİLMESİNİ GEREKTİRİYOR'
Aysel Tuğluk'un hükümlü bulunduğu dosyanın infazının ertelenmesi ve uygun koşullarda tedavi edilmesine yönelik yapılan tüm başvuruların ATK raporları gerekçesiyle reddedildiğini söyleyen Eren, "Oysa gerek Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu'nun oy birliğiyle verdiği heyet raporu, gerek TİHV ve İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'nın uzman görüşleri ve gerekse ATK raporlarının içerisindeki unutma skorlarının ciddiyeti sayın Tuğluk'un bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

ATK RAPORUNA İTİRAZ EDİLDİ
Eren, yapılan itirazlar üzerine ATK 3. İhtisas Kurulu'nun 22 Haziran 2022'de yeni bir rapor hazırladığını belirterek, bu raporun da tek yanlı, çelişkili ve yüzeysel görüşler içerdiğini, kanıta dayalı ve bilimsel olmayan veriler içerdiğine dikkat çekti. Eren, raporun tebliğ edildiği gün olan 13 Temmuz 2022 tarihinde yeni bir itirazda bulunduklarının bilgisini paylaştı.

'AYNI HASTALIK İKİ ZIT KARAR'
28 Şubat davasından müebbet hapis cezası verilen Çevik Bir'in demans hastalığı nedeniyle tahliye edildiğini anımsatan Eren, şunları söyledi: "Aynı hastalık nedeniyle verilen iki zıt karar, aynı zamanda Tuğluk'un temsil ettiği Kürtlere ve siyasi kitleye gösterilen hukuksuz ve ayrımcı yaklaşımın göstergesidir. AYM'ye yapılan tedbir talepli başvurunun ATK Üst Kurulu ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan son itirazların bir an önce karara bağlanmasını, tek başına yaşamını idame ettiremeyecek birine insanlığa karşı suç kategorisinde olan işkence halinin yaşatılmasına son verilmesi için hukuki tüm girişimlerin eksiksiz yapıldığını paylaşmak isteriz."

Tuğluk'un bir an önce tahliye edilerek, sağlıklı koşullarda tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Eren, iktidara, yargıya ve ATK'ye ayrımcı tutumdan vazgeçme, kadın, hukuk ve kitle örgütlerine duyarlılık çağrısında bulundu.